
Sastojci:
- 120 ml soka od višnje iz kompota
- 20 ml vode
- 100 g višnje iz kompota, narezane
- 13 g škroba (Gustin)
- 1 paket vanilin šećera
- 10 g kristalnog šećera
- 2 čepa likera od višanja
- 2 jaja (veličine M)
- 60 g kristalnog šećera
- 50 g glatkog brašna
- 15 g škroba (Gustin)
- 5 g BAM kakaa u prahu
- 70 dl mlijeka
- 20 g instant kakaa
- 2 čepa likera od višanja
- 100 g BAM tamne čokolade
- 400 g slatkog vrhnja za umućivanje
- 1,5 listića želatine (jedan i pol listič)
- 80 g slatkog vrhnja za umućivanje
- 70 g BAM tamne čokolade
Upute za pripremu:
1
Najprije pripremite nadjev od višanja. Nasjeckajte višnje. Dodajte im 100 ml soka od višanja, likera i šećera i pustite da zavrije. Preostali sok i vodu pomiješajte sa škrobom i dodajte smjesu višnjama tijekom miješanja. Kuhajte dok se ne zgusne do gustoće pudinga. Prsten promjera 14 cm (4 cm manji od promjera kolača) obložite plastičnom folijom koju treba dobro omotati oko prstena. Stavite ga na ravnu i tvrdu površinu, u njega ulijte nadjev od višanja, poravnajte i stavite u zamrzivač da se stvrdne.
2
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Jaja sa šećerom 10 minuta mutite na najvećoj brzini. Pomiješajte suhe sastojke i prosijte ih u smjesu od jaja. Lagano promiješajte lopaticom. Biskvitnu smjesu ravnomjerno rasporedite po pekaču promjera 18 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje (dno). Pecite 15 minuta. Izvadite pečeni biskvit iz pekača i ohladite ga na rešetki.
3
Zagrijte mlijeko i u njemu otopite kakao. Dodajte liker od višanja i ohladite. Na pari otopite čokoladu sa 70 g slatkog vrhnja, istucite ostatak vrhnja i stavite na hladno. Želatinu 5 minuta namačite u hladnoj vodi, iscijedite je i otopite u vrućoj čokoladi. Čokoladu ohladite dok ne postane mlaka pa u nju lopaticom umiješajte istučeno slatko vrhnje.
4
Biskvit prerežite na dva jednaka sloja. Donji, veći biskvit stavite na podlogu, navlažite ga i namjestite prsten. Premažite ga s nešto manje od polovice kreme i poravnajte površinu. Izrežite gornji biskvit na promjer 14 cm (4 cm manji od promjera torte), stavite ga na kremu i navlažite; na njega stavite zamrznuti nadjev od višanja. Premažite ostatkom kreme i zagladite površinu, a pritom pazite da najprije ispunite rub oko biskvita. Tortu stavite u hladnjak da se ohladi.
5
Kad se krema malo ohladi, prelijte je ganacheom: zavrijte slatko vrhnje i prelijte ga preko čokolade. Pričekajte jednu minutu, a zatim umiješajte lopaticom u glatku kremu. Vratite tortu u hladnjak da se učvrsti. Skinite prsten s ohlađene torte i ukrasite je po želji.