
Sastojci:
- 80 g heljdine kaše
- 8 g maslaca
- 60 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 200 g naribane čokolade
- 35 g pirovog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- naribana korica 1 bio limuna ili naranče
- 2-3 žlice marmelade od marelice
- 90 g čokolade za jelo
- 35 g maslaca
Upute za pripremu:
1
Heljdinu kašu skuhajte prema uputama s ambalaže, ocijedite je i malo ohladite. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Pjenasto umutite maslac, žumanjke, koricu te šećer. Bjelanjke utucite u čvrst snijeg. Pomiješajte pirovo brašno i prašak za pecivo te dodajte naribanu čokoladu i promiješajte.
2
Brašno i čokoladu postepeno dodajite u smjesu od jaja i ručno pomiješajte. Dobit ćete prilično suhu smjesu. Dodajte još toplu, ali ne vruću, heljdinu kašu i promiješajte. Čokolada će se otopiti i smjesa će postati tečnija. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Lagano dižite smjesu odozdo prema gore da tijesto ostane lagano.
3
Papir za pečenje namočite pod tekućom vodom i zgnječite ga kako bi se lakše uklopio u kalup. Raširite ga i obložite kalup. Čokoladnu smjesu s heljdinom kašom ulijte u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta.
4
Kolač izvadite iz pećnice, ali ga ostavite u kalupu da se malo ohladi. Još mlakog zajedno s papirom izvadite iz kalupa i odvijte rubove papira. Po vrhu ga premažite marmeladom.
5
Čokoladu otopite s komadićem maslaca i prelijte preko kolača, poravnajte nožem i ukrasite po želji. Ohlađen kolač narežite na manje komade i poslužite.