Sastojci:
- 3 jušne žlice vode
- 80 g maslaca
- 5 jušnih žlica ulja
- 200 g BAM mliječne čokolade
- 6 jušnih žlica čokoladnog namaza s lješnjacima
- 2 dl vode
- 300 g maslaca
- 150 g šećera
- 250 g butter keksa
- 300 g lješnjaka
Postoji li netko tko nije čuo za Bajaderu, slasticu koja nas uvijek iznova nostalgično vraća u dane djetinjstva? Još uvijek je jedna od najomiljenijih slastica po svim državama bivše Jugoslavije; neki kažu da postoji toliko recepata za nju koliko i različitih slastičara.
Bajadera su poznate Kraševe praline iznimnog čokoladnog okusa s notom lješnjaka. Ispočetka ih je poznato čokoladno poduzeće prodavalo u lijepo oblikovanim kutijicama bombonijere zajedno s drugim poznatim Kraševim slatkim proizvodima, a zato što su vrlo brzo osvojile srca ljubitelja čokolade, 1954. godine počele su se prodavati kao samostalni proizvod. Slasna nougat krema od lješnjaka, badema i čokolade, oblikovana u praline, omotana zlatnom folijom, ne samo što privlači sladokusce iz država bivše Jugoslavije, već je omiljena i drugdje po svijetu. Elegantna zlatna bombonijera primjerena je da se njome zasladite sami ili pak kao poklon.
Suprotno od sadržaja, ambalažu su oblikovali tek 1989. – od tada je naravno postala zaštitni znak ovih slasnih pralina. Godine 2015. za 60. godišnjicu oblikovali su novu, slavljeničku varijantu pralina, nazvanu Bajadera Amarus. Napravljena je od odličnog tamnog nougata te obogaćena komadićima hrskavih badema i lješnjaka.
O njenoj popularnosti svjedoči i činjenica da je jedna od najprodavanijih bombonijera u Hrvatskoj – posebice za božićne blagdane. Ako Bajaderu još nikada niste pokušali napraviti kući, toplo vam preporučujemo da to napravite jer to može biti zaista vrlo zanimljiv proces. Recept je iznimno jednostavan jer praline možete napraviti bez pečenja, a za izradu će vam trebati samo pola sata. Potrebni su vam samo lješnjaci, keksi, šećer, maslac i čokoladni namaz s lješnjacima.
Kekse istresite u prozirnu vrećicu za namirnice i zdrobite ih tako da rukama vrećicu pritišćete na radnu površinu. Možete upotrijebiti i valjak za tijesto.
Mljevene lješnjake i zdrobljene kekse istresite u posudu i dobro promiješajte rukama.
U manjem lončiću na niskoj vatri zagrijte šećer i vodu te miješajte dok se šećer potpuno ne rastopi. Pustite da kuha 5 minuta.
Lončić uklonite s vatre i dodajte maslac narezan na komadiće. Miješajte da se sastojci sjedine, a zatim ih istresite u posudu s lješnjacima i keksima. Ponovno dobro promiješajte.
Smjesu razdijelite na 2 dijela i u jedan dodajte 6 jušnih žlica čokoladnog namaza s lješnjacima te dobro promiješajte.
Pladanj premažite tankim slojem maslaca i na vrh rukama nanesite pola smjese u kojoj je čokoladni namaz s lješnjacima. Zatim rukama nanesite sloj drugog djela smjese (u kojoj nema namaza). Dlanovima dobro pritisnite na dno pladnja i poravnajte da bude sadržaj pladnja potpuno ravan.
Iznad vodene pare rastopite čokoladu i dodajte ulje, maslac i vodu. Miješajte da dobijete lijepu sjajnu smjesu. Čokoladnom glazurom prelijte sadržaj pladnja i pustite da odstoji nekoliko sati kako bi se ohladila smjesa.
Kada se vaša Bajadera potpuno ohladi, narežite ju na kocke i poslužite. Dobar vam tek!