Sastojci:
- 500 g bijelog brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 vrećica suhog kvasca (7 g) ili 20 g svježeg kvasca
- 50 g šećera
- 4 kašičice BAM vanilin šećera
- 80 g otopljenog maslaca
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 1 jaje za premazivanje
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema tijesta od kvasca:
- U zdjeli pomiješajte brašno sa suhim kvascem (ako koristite svježi kvasac prvo ga otopite u malo toplog mlijeka sa prstohvatom šećera).
- Dodajte šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
- Zagrijte mlijeko do mlakog i ulijte ga u smjesu od brašna. Dodajte otopljeni maslac i jaje.
- Umijesiti glatko i elastično tijesto. Ako je tijesto previše ljepljivo, po potrebi dodajte malo brašna. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 1 sat ili dok se tijesto ne udvostruči.
Dizajniranje ptica:
- Kad se tijesto diglo, premijesite ga na lagano pobrašnjenoj površini i podijelite na jednake dijelove (oko 50-70 g po ptici).
- Svaki dio tijesta razvaljajte u ovalni oblik. U sredinu svakog ovala dodajte žlicu BAM namaza od pistacija.
- Preklopite tijesto da prekrije nadjev i stisnite rubove da nadjev ne iscuri tijekom pečenja.
- Za oblik ptice malo stisnite jedan kraj (glavu) i oblikujte kljun, a na drugom kraju nožem napravite dva proreza za rep.
- Čačkalicom ili nožem nježno napravite rupe za oči.
Pečenje:
- Prebacite ptice u pleh obložen papirom za pečenje. Pustite ih da se još malo dižu na toplom mjestu oko 15-20 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Ptice prije pečenja premažite razmućenim jajetom da dobiju lijepi zlatni sjaj.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta ili dok ne porumene.
Ukras:
- Kad su ptići pečeni i ohlađeni, po želji ih pospite šećerom u prahu.