
Sastojci:
- 0,75 zdjelice šećera
- 0,5 zdjelice brašna
- 0,5 zdjelice kakaa v prahu
- 0,5 čajne žličice praška za pecivo
- 0,5 čajne v sode bikarbone
- 1 jaje
- 0,5 zdjelice mlijeka
- 0,5 zdjelice biljnog ulja
- 1 čajna žličica paste od vanilije
- 0,5 zdjelice vrele vode
- 100 g svježega sira
- 1 zdjelica šećera u prahu
- 2 žlice maslaca
- 0,5 žlice mlijeka
- 200 g mliječne čokolade
- štapići za lizaljke
- dekoracija po izboru - čokoladne mrvice, zvjezdice i sl.
Upute za pripremu:
1
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzija. U posudi pomiješajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
2
Dodajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju. Miješajte električnim mikserom približno 2 minute. Umiješajte još vrelu vodu.
3
Pladanj obložite papirom za pečenje i u njega stavite pripremljeno tijesto. Pecite 30-35 minuta, zatim izvadite iz pećnice i hladite 10 minuta. Tijesto izvadite iz pladnja i stavite ga u hladnjak.
4
Kada je tijesto potpuno ohlađeno, izmijesite ga vilicama kako bi se raspalo tako da nastanu mrvice.
5
U drugoj posudi miksajte svježi sir, maslac, šećer u prahu i mlijeko dok ne dobijete glatku strukturu. Tu smjesu dodajte mrvicama biskvita i dobro promiješajte žlicom.
6
Provjerite mogu li se od tijesta s lakoćom napraviti kuglice (ako je odgovor negativan, onda dodajte još malo mlijeka). Posudu s tijestom stavite u hladnjak na neko vrijeme. Pripremite pladanj i možete početi s izradom kuglica.
7
Uzmite količinu tijesta po želji i oblikujte ga u kuglicu. U kuglicu zabodite štapić za lizaljku i stavite ju okrenutu prema dolje na pladanj. Isto napravite s ostatkom tijesta. Kuglice ohladite.
8
Zatim pripremite preljev. U vodenoj kupelji rastopite mliječnu čokoladu i kocku voska kako bi preljev imao ljepšu teksturu. Dobro promiješajte!
9
Svaku lizaljku umočite najprije u čokoladu i zatim posipajte dekorativnim mrvicama. Stavite ih natrag na pladanj da se čokolada stvrdne. Hladite na sobnoj temperaturi.