Sastojci:
- 250 g brašna
- 300 g šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 225 g neslanog maslaca
- 4 velika jaja, sobne temperature
- 240 g kiselog vrhnja
- 1 žličica BAM paste od vanilije
- 50 g BAM kakao praha
Mramorni kolač s kiselim vrhnjem je vrsta kolača koji spaja dvije različite boje i okusa tijesta. Obično se tijesto isprepliće kako bi se stvorio efekt mramorne boje. U mramorni kolač se može dodati i jogurt za svježinu, no za kremastiju teksturu i dodatnu bogatost predlažemo dodavanje kiselog vrhnja.
Za izradu mramornog kolača s kiselim vrhnjem potrebno je pripremiti dvije različite smjese za torte, najčešće jednu od vanilije i jednu od čokolade koja se dobije dodavanjem kakaa.Zatim se dvije smjese promiješaju u pekaču tako da se prilikom rezanja kolača pokaže tradicionalni mramorni uzorak. U smjesu se dodaje kiselo vrhnje kako bi se stvorio bogat okus te meka i nježna tekstura. Kiselo vrhnje u receptu također osigurava da kolač ostane svjež i sočan nekoliko dana nakon pečenja.
Mramorni tart s vrhnjem popularan je desert koji se može poslužiti u svakoj prilici. Bilo da se radi o rođendanima ili drugim posebnim prigodama. Za dodatnu slatkoću i dekoraciju može se preliti preljevom, glazurom ili šećerom u prahu.
Mramorni tart s kiselim vrhnjem možete poslužiti i uz: