Sastojci:
- 250 g brašna
- 2 jaja
- 240 ml mlijeka
- 350 ml mineralne vode
- prstohvat soli
- 500 g svježeg sira ili ricotte
- 4 jaja
- 150 g šećera
- naribana korica jednog limuna
- 1 žličica BAM paste od vanilije
- 420 g kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 2 žlice šećera
Palačinke sa svježim sirom jelo su u kojem, naravno, palačinke imaju glavnu ulogu. Palačinke se zatim pune svježim sirom, a za malo više svježine dodajemo malo limunove korice. Ljubitelji grožđica u nadjev mogu dodati i grožđice.
Osnova jela su palačinke. Palačinke su jelo koje se priprema od osnovnih sastojaka kao što su brašno, jaja i mlijeko. Dodajte malo soli, zagrijte tavu i to je to. Ali svatko tko je ikada probao peći palačinke zna da to nije tako jednostavno. Možete zapeti već pri pripremi same smjese za palačinke jer ona može biti pregusta ili pak pretekuća. Tad ćete prvi put pomisliti da vam je potreban recept za palačinke.
Palačinke sa svježim sirom možete poslužiti za doručak, večeru ili kao desert uz ručak. Ako vam se u receptu ne sviđa svježi sir, možete ga zamijeniti ricottom ili palačnike možete premazati svojom omiljenom marmeladom.
Pripremite palačinke. Pomiješajte jaja sa soli. Postupno dodajte brašno, mlijeko i mineralnu vodu. Miješajte dok ne postane glatko. Ostavite smjesu da odstoji 30 minuta prije pečenja.
Lagano nauljenu tavu zagrijte na srednje jakoj vatri. Ulijte oko 3 žlice tijesta u tavu i okrećite je da tijesto ravnomjerno prekrije dno posude. Svaku stranu pecite dok ne porumeni (oko 2 minute po strani).
Pripremite nadjev. U zdjelu dodajte jaja i šećer te miješajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte svježi sir, limunovu koricu i BAM pastu od vanilije.
Pečene palačinke pripremite za pečenje. U svaku palačinku dodajte 2 žlice nadjeva od svježeg sira. Nadjev namažite po sredini i zarolajte palačinku. Palačinke stavite u nauljenu tepsiju u kojoj ćemo ih peći. Zatim u zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje s jajetom i šećerom te njime prelijte palačinke. Palačinke sa svježim sirom pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 25 minuta ili dok ne porumene. Poslužite ih tople ili hladne.