Sastojci:
- 450 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 100g namaza od lješnjaka by Mojačokolada.si
- 4 listića želatine
- 150 g mascarpone sira
- 100g BAM tamne čokolade
- 100 g slatkog vrhnja
- BAM premium pečeni lješnjaci
Upute za pripremu:
1
Listiće želatine pripremimo prema uputama proizvođača (u hladnoj vodi, pribl. 7 minuta).
2
Za to vrijeme pripremimo slatko vrhnje, kojem dodamo šećer i zagrijavamo dok se na rubu posude ne počnu stvarati mjehurići. Vrhnje ne smije provrijati, već samo lagano krčkati. Kuhamo 5-7 minuta dok se malo ne zgusne.
3
Kad je želatina gotova, dobro je ocijedimo i dodamo u vruće vrhnje.
4
Sklonimo i vrhnje kroz cjedilo prelijemo u veću posudu (tako će se brže ohladiti).
5
Kad se vrhnje ohladi na sobnu temperaturu, dodamo namaz od lješnjaka i mascarpone sir. Lagano miješamo lopaticom kako bi krema bila što lakša.
6
Kremu ulijemo u pripremljene čašice i ostavimo da se stvrdne (najmanje tri sata, odn. još bolje preko noći).
7
Pripremljenu panna cottu od lješnjaka sam dopunila još ganacheom tamne čokolade i pečenim sjeckanim lješnjacima.
8
Ganache pripremimo tako da slatko vrhnje zagrijemo (toliko da se na rubu lončića počnu stvarati mjehurići) i dodamo mu tamnu čokoladu. Sklonimo i pričekamo da se čokolada počne topiti. Promiješamo da dobijemo glatku čokoladnu kremu, koju ravnomjerno prelijemo preko pripremljene panna cotte. Pospemo je sjeckanim pečenim lješnjacima i po želji još dodatno ukrasimo. Poslužimo ohlađeno.