Sastojci:
- 2/3 šalice sirovog kakaa u prahu
- 20 narezanih datulja bez koštica
- 3 šalice oraha
- 15 g sirovog kakao maslaca
- 1 čajna žličica vode
- 1 čajna žličica vanilin šećera
- prstohvat soli
- kokosov čips (za dekoraciju)
Svaki čokoholičar dobro zna kako je teško oduprijeti se svemu što imalo podsjeća na čokoladu. A čokoladna torta naravno nije iznimka. Što kad se tim proizvodima uopće ne bi bilo potrebno odupirati?
Ako ste jedni od onih koji u tijelo unose samo provjerene i za zdravlje korisne tvari, sirova čokoladna torta je kao stvorena za vas. Jeste li na sam spomen sirove čokolade zakolutali očima kao da se radi o samo još jednom modnom trendu? To nije potrebno jer je u tvrdnji da je sirova čokolada za tijelo bolja od uobičajene puno istine; razlikuju se naime zbog različitog procesa proizvodnje. Dok se uobičajena čokolada proizvodi na vrlo visokim temperaturama, izrada sirove čokolade vrši se na nižim temperaturama.
Ako ste upoznati s osnovnim načelima sirove prehrane, onda znate da sirova hrana nije procesirana i termički obrađivana iznad 45 °C. Time namirnice – i sirova čokolada – zadržavaju sve korisne enzime, hranjive tvari i minerale, koje visoke temperature često uništavaju. Sirova čokolada uz uvijek dobrodošle antioksidante sadrži i niz vitamina, mononezasićenih masti, proteina i vlakana, te ujedno još i željezo, bakar, cink, magnezij, sumpor, kalcij, mangan i kalij. Osim toga ne sadrži štetne masti i nepotrebni šećer koje u procesu izrade često dodaju u uobičajenu čokoladu.
Ako još niste navikli eksperimentirati sa sirovom hranom, ovaj će recept biti odličan uvod u svijet sirove hrane jer je zaista jednostavan i za čiste početnike. Ova sirova čokoladna torta ne samo što je iznimno ukusna, već je i divnog čokoladnog izgleda. Umjesto šećera koji obično nalazimo u receptima za torte, za sladak okus brinu datulje. Datulje su pune minerala, kalija, kroma, magnezija i željeza. Isto tako pun magnezija i željeza jest i sirovi kakao, uz to sadrži gotovo četverostruko više antioksidanta od obične prerađene tamne čokolade, 20 puta više antioksidanta od borovnica i 119 puta više od banane.
Sadrži također tvari koje utječu na povećanje razine serotonina i endorfina u mozgu – hormona koji potiče osjećaje ugode. Kakao sadrži i stimulanse kofein i teobromin koji mogu povećati koncentraciju i dobro raspoloženje. Još jedan važan i vrlo dobar sastojak u ovoj torti su orasi. Puni su omega-3 masnih kiselina koje su nužne za zdravlje i to da se osjećate dobro – između ostalog dobro utječu na krvni tlak, snižavaju kolesterol i poboljšavaju duševno zdravlje. Zato što tijelo omega-3 masne kiseline samo ne može proizvoditi, moramo ih unositi hranom kao što su recimo orasi.
Pribor:
- manji lončić
- blender
- tanjur