Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Sirova čokoladna torta za početnike

  • Vrijeme pripreme: 1 h
  • Zahtjevnost:
  • Broj sastojaka: 8
sirova cokoladna torta za pocetnike

Svaki čokoholičar dobro zna kako je teško oduprijeti se svemu što imalo podsjeća na čokoladu. A čokoladna torta naravno nije iznimka. Što kad se tim proizvodima uopće ne bi bilo potrebno odupirati?

Sirova čokolada je za tijelo bolja od uobičajene

Ako ste jedni od onih koji u tijelo unose samo provjerene i za zdravlje korisne tvari, sirova čokoladna torta je kao stvorena za vas. Jeste li na sam spomen sirove čokolade zakolutali očima kao da se radi o samo još jednom modnom trendu? To nije potrebno jer je u tvrdnji da je sirova čokolada za tijelo bolja od uobičajene puno istine; razlikuju se naime zbog različitog procesa proizvodnje. Dok se uobičajena čokolada proizvodi na vrlo visokim temperaturama, izrada sirove čokolade vrši se na nižim temperaturama.

Ako ste upoznati s osnovnim načelima sirove prehrane, onda znate da sirova hrana nije procesirana i termički obrađivana iznad 45 °C. Time namirnice – i sirova čokolada – zadržavaju sve korisne enzime, hranjive tvari i minerale, koje visoke temperature često uništavaju. Sirova čokolada uz uvijek dobrodošle antioksidante sadrži i niz vitamina, mononezasićenih masti, proteina i vlakana, te ujedno još i željezo, bakar, cink, magnezij, sumpor, kalcij, mangan i kalij. Osim toga ne sadrži štetne masti i nepotrebni šećer koje u procesu izrade često dodaju u uobičajenu čokoladu.

Brzo i jednostavno pripremljena sirova čokoladna torta

Ako još niste navikli eksperimentirati sa sirovom hranom, ovaj će recept biti odličan uvod u svijet sirove hrane jer je zaista jednostavan i za čiste početnike. Ova sirova čokoladna torta ne samo što je iznimno ukusna, već je i divnog čokoladnog izgleda. Umjesto šećera koji obično nalazimo u receptima za torte, za sladak okus brinu datulje. Datulje su pune minerala, kalija, kroma, magnezija i željeza. Isto tako pun magnezija i željeza jest i sirovi kakao, uz to sadrži gotovo četverostruko više antioksidanta od obične prerađene tamne čokolade, 20 puta više antioksidanta od borovnica i 119 puta više od banane.

Sadrži također tvari koje utječu na povećanje razine serotonina i endorfina u mozgu – hormona koji potiče osjećaje ugode. Kakao sadrži i stimulanse kofein i teobromin koji mogu povećati koncentraciju i dobro raspoloženje. Još jedan važan i vrlo dobar sastojak u ovoj torti su orasi. Puni su omega-3 masnih kiselina koje su nužne za zdravlje i to da se osjećate dobro – između ostalog dobro utječu na krvni tlak, snižavaju kolesterol i poboljšavaju duševno zdravlje. Zato što tijelo omega-3 masne kiseline samo ne može proizvoditi, moramo ih unositi hranom kao što su recimo orasi.

Recept:

Pribor:
- manji lončić
- blender
- tanjur

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Sirova čokoladna torta za početnike

  • Vrijeme pripreme: 1 h
  • Zahtjevnost:
  • Broj sastojaka: 8

Sastojci:

  • 2/3 šalice sirovog kakaa u prahu
  • 20 narezanih datulja bez koštica
  • 3 šalice oraha
  • 15 g sirovog kakao maslaca
  • 1 čajna žličica vode
  • 1 čajna žličica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • kokosov čips (za dekoraciju)

Upute za pripremu:

1. Korak U lončiću iznad vodene kupelji vrlo polako rastopite kakao maslac.
2. Korak U blenderu grubo sameljite orahe.
3. Korak U blender dodajte čajnu žličicu vode, prstohvat soli, datulje, kakao u prahu i vanilin šećer te podesite na najnižu brzinu.
4. Korak Kada se sastojci počnu miješati, polako dodajte još rastopljeni kakao maslac i sve zajedno miješajte dok ne nastane gusta kuglica.
5. Korak Kada smjesa počne dobivati izgled smjese za tortu, uhvatite ju palcem i kažiprstom i stisnite; tako ćete provjeriti je li smjesa pripremljena. Kada primjetite da se sastojci dobro slijepljuju, istresite smjesu na tanjur i oblikujte ju u oblik torte.
6. Korak Na vrh za dekoraciju pospite još kokosov čips i stavite u hladnjak na 30 minuta. Puno slatkih sirovih užitaka vam želimo!

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-12,36 KN (1,64 €)
Skupaj:
111,21 KN (14,76 €)
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual