Sastojci:
Sastojci
- 1 čajna žličica jabučnog octa i 1 čajna žličica sode bikarbone (umjesto jaja)
- 40 g kakaa
- 300 ml vode
- 90 ml biljnog ulja
- 1 g soli
- 100 g šećera
- 1 čajna žličica BAM paste od vanilije
- 220 g brašna
Je li danas na vašem meniju torta, ali voljeli biste ju pripremiti bez jaja? Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih zamjena za njih koje ćete zasigurno pronaći u svojoj kuhinji!
Jaja iz svoje prehrane iz raznih razloga izbacuje sve više ljudi. Ne samo vegani koji izbjegavaju namirnice životinjskog porijekla, već i ljudi s raznim alergijama ili intolerancijama i ljudi koji jaja moraju izbjegavati iz drugih zdravstvenih razloga. Možda se na prvi pogled onima koji vole jesti jaja to čini nezamislivo, no na sreću postoji puno različitih recepata za jela koja su isto tako odličnog okusa i bez njih. Tu spadaju i slastice, kao što su torte, keksi, palačinke i slično gdje umjesto jaja možemo ubaciti i neke druge alternative.
Jaja se kod pečenja torti koriste kako bi povezala sastojke, a zbog njih je i biskvit prpošan. Torta bez jaja može biti prilično zbijena i na kraju će biti sličnija keksima nego torti, stoga je to jedan od skeptičnih razloga je li dobro izbaciti jaja iz kuhinje. No ipak postoji nekoliko zanimljivih alternativa koje možemo upotrijebiti umjesto njih:
Vrlo zanimljiva i za mnoge neočekivana kombinacija s iznimnim učinkom. Kada ocat i soda bikarbona reagiraju zajedno, biskvit postaje lagan i lijepo naraste. 1 jaje zamijenit će žlica octa i dvije žlice sode bikarbone, kojima po potrebi možete dodati i pokoju žlicu tople vode.
1 jaje možete zamijeniti dvjema žlicama tople vode, jednom žlicom biljnog ulja i dvjema žlicama praška za pecivo. Baš kao i kombinacija octa i sode bikarbone je ova kombinacija posebice dobrodošla kod pripreme slastica koje se dižu.
Tko bi mogao pomisliti da bi ova jednostavna slastica od zgnječenih jabuka kuhanih na pari mogla poslužiti kao zamjena za jaja! Već i samo jedna čajna žličica kaše od jabuke dovoljna je za zamjenu 1 do 2 jaja. Lijepo će povezati sve sastojke, a mnogi ju zbog slatkog okusa koriste i kao zamjenu za šećer. Posebno pri srcu je veganima koji je koriste kao alternativu za maslac.
Još jedna voćna alternativa jajima koja može biti dobra zamjena i za šećer. Jedna čajna žličica zgnječene banane odgovara količini 1 jajeta.
I mljevene lanene sjemenke, namočene u vodu mogu poslužiti kao jako i hranjivo vezivo za sastojke u torti. Najbolje je ako upotrijebite omjer jedna žlica lanenih sjemenki i tri žlice vode, koja odgovara količini 1 jajeta.
Tako kao i lanene sjemenke i chia sjemenke namočite u vodi, no vodite računa da su zbog svoje strukture vidljive u biskvitu. Umjesto 1 jajeta upotrijebite jednu žlicu chia sjemenki i tri žlice vode.
Ova alternativa je vrlo dobrodošla jer biljno ulje imamo gotovo uvijek u kuhinji. ¼ zdjelice biljnog ulja odgovara količini 1 jajeta, no budite oprezni kod recepata koji iziskuju veću količinu jaja, jer zbog velike količine ulja torta će postati vrlo masna.