Sastojci:
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- prstohvat vinskog kamena
- 200 g šećera
Ako nikada prije niste probali tortu Pavlova, možda upravo pregledavate ovaj recept i razmišljate što je pak to? Torta Pavlova, nazvana po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj, u osnovi je velika beze kora prelivena tučenim vrhnjem i voćem. Torta Pavlova izuzetno je popularna u Australiji, a polako ulazi i u američku i našu kulturu.
Priznajemo, torta Pavlova ubraja se u one torte čija je priprema zahtjevnija i za koju je načelno potrebno i poprilično slastičarskog umijeća. Ali ništa strašno! Pripremili smo vam par savjeta kako bi torta ispala točno onako kako treba.
Jaja istucite prije no što dodate šećer. Torta Pavlova sastoji se od beze kore i osim tučenih bjelanjaka ne sadrži nikakva druga sredstva za dizanje, pa se bjelanjci moraju dobro istući prije no što se dodaju drugi sastojci. Bjelanjke tucite dok ne dobijete mekani snijeg, a zatim dodajte šećer. Nastavite tući bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Beze se polako peče na niskoj temperaturi. Kako beze ne bi puknuo, mora se na niskoj temperaturi peći približno sat vremena, a potom se pećnica isključi i beze se još sat vremena ostavi u toploj pećnici. To će potpuno osušiti beze i pomoći mu da se ohladi bez pucanja.
Torta Pavlova sastavlja se tek kad je beze potpuno hladan. Topli beze neće biti dovoljno čvrst, a tučeno vrhnje koje se dodaje kasnije postat će tekuće.
Važnu ulogu u pripremi imat će i BAM pasta od vanilije. Pasta od vanilije ne sadrži alkohol i pripremljena je od pravog ekstrakta Bourbon vanilije s Madagaskara uz dodatak sjemenki vanilije koje će slastici dati i atraktivan izgled.
Zagrijte pećnicu na 80 °C. Na papiru za pečenje olovkom nacrtajte obris pekača promjera 20 cm. Okrenite papir i stavite ga na pladanj za kekse. Bjelanjke mikserom istucite u većoj zdjeli na velikoj brzini. Dodajte sol i vinski kamen. Tucite velikom brzinom dok ne dobijete meke vrhove. Postupno dodajte šećer dok se potpuno ne sjedini s ostalim sastojcima.
Dobiveni beze žlicom stavite na papir za pečenje i stražnjom stranom velike žlice rasporedite ga po krugu koji ste ranije nacrtali. Žlicom napravite veliko udubljenje u sredini.
Pecite u pećnici 1 sat i 15 minuta, zatim isključite pećnicu i ostavite tortu Pavlova u pećnici još sat vremena. Tijekom tih sat vremena beze će se osušiti do kraja. Zatim ga izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
Dok se beze hladi, pripremite preljev. U samostojećem mikseru s nastavkom za mućenje tucite vrhnje, šećer i BAM pastu od vanilije dok se ne formiraju mekani vrhovi. Premažite tortu Pavlova, zatim dodajte naranče, pistacije i glazuru s balzamičnim octom. Poslužite. Umjesto naranči možete dodati i jabuke, breskve ili neko drugo voće koje volite ili jednostavno dodati BAM preljeve.