Svake godine kada temperature počnu padati i na vrata pokuca zima počinje čarobno razdoblje opojnih mirisa božićnih keksa, lampica i ukrasa, veselja i druženja te ugodnih razgovora. U to je vrijeme svakako neizostavna još jedna stvar koja velikim i malim na licu izmamljuje široki osmijeh – to je slasno mirisna topla čokolada.
Prava topla čokolada svojevrsno je kulinarsko postignuće koje nema ništa zajedničkog s instant smjesama na policama trgovina. Kvalitetna topla čokolada mora naime imati visoki udio kakaa te isključivo nužne sastojke, bez nepotrebnih bojila, konzervansa i sl., jer samo na takav način ima pozitivne učinke na organizam i djeluje blagotvorno kako na zdravlje tako i na dobro raspoloženje svih koji uživaju u njenim slasnim okusima.
Topla čokolada ne samo što će zadvoljiti naše osjetilo okusa, već i blagotvorno utječe na zdravlje. Možemo nabrijati poprilično puno razloga zašto bi si ju trebali za hladnih dana bez grižnje savjesti priuštiti i uz to napraviti i nešto dobro za sebe.
1. Topla čokolada kao hrana za mozak
Studije su pokazale da topla čokolada sadrži flavonoide koji povećavaju protok krvi i kisika u mozak te brinu za bistrije misli i veću koncentraciju. Tako možete spojiti ugodno s korisnim te si šalicu slasnog napitka priuštiti i na poslu ili uvijek kada vas čekaju zahtjevni mentalni izazovi.
2. Bogat izvor antioksidanta
Pokazalo se da topla čokolada sadrži čak više antioksidanta od zelenog čaja i vina. Tako pijenjem ove slatke delicije na jedan od najukusnijih načina svojim stanicama priušćujete eliksir zdravlja te sjajnu put i vitalnost.
3. Topla čokolada za zdravi krvožilni sustav
Prije spomenuti flavonoidi, koje u obilju sadrži upravo topla čokolada, blagotvorno utječu i na krvožilni sustav time što smanjuju rizike od bolesti srca jer brinu o snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju protočnosti krvnih žila.
Prava topla čokolada svojevrsno je kulinarsko postignuće koje nema ništa zajedničkog s instant smjesama na policama trgovina.
4. Najslađi i najkraći put do dobrog raspoloženja
Svi čokoholičari znaju da nema ništa ljepše od opojnog okusa čokolade koji se topi u ustima. Topla čokolada svojom posebnom teksturom nudi malo drugačije iskustvo zbog lučenja hormona sreće, a instant načinom potiče dobru volju i odlično raspoloženje.
5. Opskrba tijela vitaminima i mineralima
Kakao koji sadrži topla čokolada bogat je izvor esencijalnih vitamina i minerala, kao što je kalij, bakar, magnezij i željezo. Optimalnom opskrbom tijela poboljšava zdravlje, a pomaže i kod prevencije od slabokrvnosti, šećerne bolesti tipa 2 i opasnih problema sa srcem.
6. Jačanje imunološkog sustava
Topla čokolada za hladnih će vam dana dati dovoljno energije da se nosite sa svim izazovima, a ujedno svojim svojstvima jača vaš imunološki sustav i tijelu pomaže da se bori protiv povećanih napada mikroba i virusa.
7. Najslađi čuvar vašega srca
Uz sve pozitivne učinke, istraživanjima su utvrdili da brojna svojstva koja ima topla čokolada pomažu i štititi srce. Prilikom konzumiranja ove delicije samo pripazite da ne pretjerujete s količinom, jer uz blagotvorne učinke sadrži i masti te šećere koje je potrebno jesti umjereno, i na takav način postići najoptimalnije učinke.