Kategorije

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Festival čokolade spaja vaše dvije omiljene stvari!

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
festival cokolade spaja vase dvije omiljene stvari

Pravi čokoholičari vole provoditi slobodno vrijeme kući na sigurnom, s čokoladom u ruci, no barem jednom moraju posjetiti festival čokolade!

Posebice oni sladokusci koji na takvom festivalu još niste bili, bit ćete oduševljeni širokom ponudom i živahnim događanjem. Radi se o pravom festivalu na kojem se sve vrti oko čokolade! Povucite za rukav svoje prijatelje i rođake i već sada isplanirajte svoju iduću čokoladnu avanturu. Zatim pročitajte što vas čeka na festivalima čokolade u Sloveniji i drugdje.

Festival čokolade u Radovljici

Čokoladna prijestolnica Slovenije nedvojbeno je Radovljica. Upravo tamo se naime svake godine odvija festival čokolade koji u regiju Gorenjska u Sloveniji privuče veliki broj sladokusaca iz cijele Slovenije. Baš kao što je za nacionalno osviještene planinare obvzan uspon na Triglav, u Radovljicu će pojuriti nepopravljivi čokoholičari – ali ne samo ini uz Slovenije, već i iz drugih zemalja! Vjerojatno je svima jasno zašto im se svake godine u travnju odjednom žuri u regiju Gorenjska – tu se naime predstavlja nevjerojatna zbirka čokolada i čokoladnih proizvoda koje treba pojesti.

Festival čokolade u Radovljici održava se već pet godina, no taj je događaj samo kruna duge slatke tradicije toga kraja. Još malo pa će biti 100 godina otkako je u mjestu Lesce zaživjela proizvodnja čokolade! Prvo obiteljsko poduzeće za proizvodnu čokolade ustanovio je Adolf Zavratnik 1922., a zatim je tu tradiciju preuzela Gorenjka, danas jedna od najpoznatijih slovenskih marki.

Pravi čokoholičari vole provoditi slobodno vrijeme doma na sigurnom, s čokoladom u ruci, no barem jednom moraju posjetiti festival čokolade!

Upravo na poticaj Gorenjke prvi festival čokolade održan je 2012. godine – tada je to bio jednodnevni događaj na kojem su svoju ponudu predstavljale različite slovenske čokoladarnice. Posjećenost je bila impresivna, a pozitivne reakcije posjetitelja oduševili su izlagače i organizatore. Jasno je dakle postalo da se rodio festival koji će iz godine u godinu samo rasti. I tako se festival čokolade u Radovljici raširio na tri dana, a sve je više uključenih lokacija i događaja.

Što vas očekuje na festivalu čokolade 2017.? U Radovljici će se od 21. do 23. travnja događati puno toga! Na Linhartovem trgu dočekat će vas Gorenjkina čokolada velikanka u stilu kakav si čokoladna prijestolnica apsolutno zaslužuje! Pravi sladokusci ubrzo će skrenuti na Vurnikov trg gdje će se održavati kuharski showovi, a sline će se zasigurno cijediti kad ugledate čokoladne skulpture i slike. Znatiželjni se mogu okušati u čokoladnom ruletu, a ništa manje zanimljivo tu je predstavljanje puta čokolade od kakao zrna do konačnog proizvoda. Popratni program na različitim lokacijama bit će vrlo zanimljiv i sladak: ne propustite čokoladnu modnu reviju, beauty šator s raznim čokoladnim pripravcima, čokoladnu utrku romobilima i druge nevjerojatne avanture!

Predzadnji travanjski vikend dakle rezervirajte za posjet Radovljici. A prije toga bar nekoliko dana postite jer će za degustaciju na raspolaganju biti preko 100 vrsta čokoladnih proizvoda.

Festivali čokolade u susjedstvu

Iako Slovenija svakako nije zanemariva na čokoladnom zemljovidu (što dokazuje i rekord za najveću pločicu čokolade!), čokoholičari će naravno sa zanimanjem provjeriti i festivale čokolade u susjedstvu. Priličan broj festivala svake se godine održava u blizini, a na svoj račun doći će i oni koji u slatkišima žele uživati i na odmoru. Pogled bacite na raspored lokalnih događaja i zasigurno će se naći štogod slatko!

U prosincu svakako preporučujemo kratki izlet u Opatiju – gdje se održava festival čokolade. A po čokoladama poznati su prije svega Talijani i Austrijanci. Čokoladna prijestolnica Italije je Perugia, gdje se od 1993. svake godine održava EuroChocolate, jedan od najvećih europskih čokoladnih festivala. U Austriji je za festivale zadužena Milka, iako svoje proizvode na različitim događanjima predstavljaju naravno i mnogi drugi proizvođači.

Posjet festivalu čokolade odlično je iskustvo baš za svakoga. Naravno da će na svoj račun doći prije svega ljubitelji slatkiša, no bogati popratni program bit će odličan povod za prekrasan izlet za cijelu obitelj!

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual