BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Kakao – supernamirnica neophodna u vašoj kuhinji!

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
kakao – supernamirnica neophodna u vasoj kuhinji

Kakao, čiji su bogat okus, nježnu aromu i svilenkast okus u ustima poznavala još i prva plemena, zasigurno je jedna od najzdravijih namirnica koja blagotvorno utječe na psihičko i fizičko zdravlje.

Ne vjerujete? Čitajte dalje.

Kakav - Hrana bogova

Latinsko ime kakaovca, zimzelenog stabla od kojeg se dobiva kakao jest Theobroma cacao, što u prijevodu znači hrana bogova. Potječe s područja Amazone, i kao što već i samo ime kaže, u Srednjoj i Južnoj Americi povijesno je bio vrlo važna biljka. I više od toga – kakao zrna su nekad bilo toliko cijenjena da su ih Asteci i Maje umjesto zlata koristili kao novčanu valutu. Kakao su nazvali i srčana krv jer su već rano otkrili njegove blagotvorne učinke na kardiovaskularni sustav. U narodnoj medicini bio je vrlo omiljen lijek – njime su liječili razne bolesti, uključujući i kašalj i opadanje kose.

Brojna hranjiva i ljekovita svojstva

Kakao je bogat mineralima (željezom, magnezijem, kalcijem, fosforom, bakrom i manganom), a u njemu ćemo naći i selen, kalij i cink. Ima niz ljekovitih svojstava jer tijelo opskrbljuje ugljikohidratima, proteinima i vlaknima, a udio kolesterola je tako reći zanemariv.

Iznimno je dobrodošao sastojak u našoj prehrani, bogat je flavonoidima koji imaju antioksidativna svojstva i stoga pomaže štititi naše stanice od oštećivanja. Ujedno snižava krvni tlak i poboljšava elastičnost krvnih žila. Zbog visokog udjela flavonoida ne samo što pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav, već i na naš mozak – između ostalog na učenje i pamćenje.

Kakao, čiji su bogat okus, nježnu aromu i svilenkast okus u ustima poznavala još i prva plemena.

Kakao djeluje hipoglikemijski i hipokolesterolemijski i time pozitivno utječe na razinu kolesterola i glukoze u krvi. Sprječava rast kancerogenih stanica, a da pritom ne utječe na rast zdravih stanica. Ekstrakti kakaa su zbog mnogih terapeutskih svojstava već dugo važan sastojak u medicinskim proizvodima jer recimo pomažu u zacjeljivanju rana i sprječavaju razvoj raznih infekcija u tijelu.

Uživanje kakaa vrlo je preporučljivo i za one kojima u tijelu nedostaje bakra ili magnezija. U slučaju nedostatka bakra pomaže povisiti razinu hemoglobina u krvi, broj leukocita i preventivno djeluje protiv bolesti koje nastaju zbog nedostatka bakra – protiv slabokrvnosti, neutropenije i leukopenije, a njegova redovita konzumacija tijelo štiti od nedostatka magnezija.

To još nije sve …

Izvrstan je i za njegu kože jer zbog visokog udjela flavonola djeluje protuupalno i smanjuje njenu hrapavost i ljuštenje. Zato što potiče i njenu elastičnost, hidrataciju i gustoću, često je sastavni dio proizvoda za njegu kože.

Flavonoli su se pokazali kao vrlo dobrodošli u liječenju neurodegenerativnih bolesti, kao što je recimo Alzheimerova bolest. Neuronske stanice naime preventivno štite od oštećenja, a staničnu membranu od citotoksičnosti.

Neke studije su pokazale da kakao djeluje više antioksidativno od recimo crnog i zelenog čaja ili crnog vina. Antioksidanti su za naše zdravlje od iznimnog značenja jer neutraliziraju slobodne radikale u tijelu koji oslabljuju naš imunološki sustav.

Kakao - Poboljšava raspoloženje

Vjerojatno ste to otkrili već i sami, ali njegovo antidepresivno djelovanje na određene psihološke procese znanstveno je potvrđeno. Flavoni u kakau naime poboljšavaju raspoloženje i pomažu u borbi protiv depresije, a ujedno povećavaju kognitivnu aktivnost za vrijeme dugih mentalnih napora.

Kakao jača osjećaj zadovoljstva i ima učinke afrodizijaka. O njegovim umirujućim učincima govore i ljudi sa sindromom kroničnog umora. Utječe na opuštanje neurotransmitera u mozgu – jedan takav primjer je serotonin koji tijelo štiti od oksidativnog stresa.

Razlika između sirovog i prerađenog kakaa

Važno je znati razliku među njima jer sve gore nabrojane pozitivne karakteristike pripadaju prije svega sirovom kakau koji je neobrađen i zato zadržava sva svoja ljekovita svojstva. U procesu obrade fermentiranim i sušenim kakao zrnima dodaju još šećer, mast i druge štetne tvari.

Sirova kakao zrna imaju inače sličan okus kao čokolada, no malo su gorča jer im nije dodan šećer. Bez obzira na to, omiljeni napitak od kakaa ili svoju najdražu slasticu možete zasladiti prirodnim sladilima koja ne sadrže rafinirani šećer, a okusom se ne razlikuju puno.

U našoj online trgovini imate na raspolaganju bogatu ponuda kakaa, kakaa u prahu, kakao zrna i još mnogo toga … Najbolje da provjerite sami!

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual