BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Koristiti maslac ili margarin?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
koristiti maslac ili margarin

Maslac i margarin glavni su sastojci u mnogim receptima i hladnjacima, ali njihova upotreba u pečenju varira. Svaki od sastojaka ima svoju ulogu, stoga je vrlo važno razumjeti kada koristiti maslac, a kada margarin, a također vam olakšava odabir onoga što ćete koristiti.

Maslac i margarin glavni su sastojci u mnogim receptima i hladnjacima, ali njihova upotreba u pečenju varira. Svaki od sastojaka ima svoju ulogu, stoga je vrlo važno razumjeti kada koristiti maslac, a kada margarin, a također vam olakšava odabir onoga što ćete koristiti.

1. Što je uopće maslac i zašto je njegova upotreba u pekarstvu toliko važna?


Maslac je mliječni proizvod koji se dobiva od vrhnja. Ima bogat, kremast okus koji je teško postići s bilo kojim drugim sastojkom. Pri pečenju pita, kolača i drugih slastica, maslac doprinosi stvarajući nježnu i krhku strukturu. Još jedno važno svojstvo maslaca je da se zbog sadržaja vode u maslacu tijekom procesa pečenja stvara para koja pomaže u podizanju tijesta i na taj način stvaranju laganije teksture. Zbog sturkure, maslac može gorjeti na visokim temperaturama. Zato je potrebno još više paziti na zagrijavanje maslaca jer zagoreni maslac kvari okus. Zagorjeli maslac daje gorak okus, što svakako ne želimo. Obično se u receptima koristi omekšali maslac ili maslac sobne temperature. Pripremili smo nekoliko trikova i savjeta kako brzo omekšati maslac. Ovdje vas čekaju trikovi.

2. Što je s margarinom, koristi li se i dalje prilikom pečenja?


Margarin je namirnica koja se proizvodi od biljnih ulja, često uz dodatak vode, soli, emulgatora i aroma. Za razliku od maslaca, margarin je neutralnog okusa i lakše podnosi visoke temperature, što ga čini boljim izborom kada recept zahtijeva pečenje na visokim temperaturama.

Osim toga, margarin se često koristi kao zamjena za maslac u receptima koji zahtijevaju veliku količinu maslaca, jer može pomoći u smanjenju masnoća u pekarskim proizvodima bez gubitka okusa. Jedna od najvećih prednosti korištenja margarina u pečenju je njegova konzistencija. Za razliku od maslaca, koji može omekšati i otopiti se na sobnoj temperaturi, margarin ostaje čvrst i lako se obrađuje čak iu toplom okruženju, no kod pečenja margarin ima i neke nedostatke. Za početak, jer margarin ne sadrži mlijeko, nema bogat, kremast okus kao maslac.

Osim toga, emulgatori u margarinu mogu utjecati na teksturu peciva, čineći ih manje mekanima. Visok udio vode u margarinu može uzrokovati da kolači budu manje hrskavi i zlatno smeđi, osobito u receptima koji zahtijevaju puno margarina.

3. Dakle, kada odabrati maslac, a kada margarin?


Kada koristite sastojke tijekom pečenja, izbor između maslaca i margarina često ovisi o osobnim preferencijama i posebnim zahtjevima recepta. Neki su recepti napisani tako da stave veći naglasak na okus i teksturu maslaca, dok drugi preferiraju stabilnost i praktičnost margarina. Neki recepti mogu koristiti kombinaciju maslaca i margarina kako bi dobili najbolje od oba svijeta.

Na primjer, korištenje pola maslaca i pola margarina u receptu za pecivo može osigurati mekanu i ljuskastu teksturu maslaca i stabilnost margarina. Razumijevanje razlika između maslaca i margarina u pečenju ključno je za postizanje željenih rezultata u receptima.

Bez obzira volite li više bogati, kremasti okus maslaca ili postojanost i praktičnost margarina, svaki sastojak ima svoje prednosti i mane, a na vama je da odaberete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Ne zaboravite se uvijek pridržavati recepta koliko god je to moguće i prilagoditi ga po potrebi osobnim preferencijama i posebnim zahtjevima vašeg peciva.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-2,49 €
Skupaj:
22,41 €
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual