Ali život olimpijca nije samo trening i natjecanje. Za vrhunsku izvedbu ključna je i uravnotežena prehrana koja ne samo da jača fizičke sposobnosti, već brine i za opće zdravlje i dobrobit. Profesionalni sportaši slijede strogo isplanirane prehrambene režime koji uključuju visokokvalitetne proteine, složene ugljikohidrate, zdrave masti te obilje vitamina i minerala. No, čak i najstroži režimi ostavljaju prostora za mala zadovoljstva koja sportašima pružaju moralnu potporu i dodatnu energiju.
Među slatkim zalogajima ovoga su se puta posebno istaknuli čokoladni muffini koji su savršen spoj ukusnog i hranjivog. Poznati po svom bogatom okusu i jednostavnoj pripremi, ovi muffini postali su pravi hit među sportašima i navijačima koji žele nešto slatko i hranjivo u isto vrijeme. Čokolada, glavni sastojak ovih muffina, pruža ne samo ugodan okus, već i mnoge dobrobiti, poput poboljšanja raspoloženja, povećanja energije pa čak i pozitivnog učinka na kognitivne funkcije.
Kada razmišljamo o Olimpijskim igrama, često ih smatramo festivalom snage, izdržljivosti i vještina. Ali iza ovih nevjerojatnih postignuća stoje i mali trenuci opuštanja i zadovoljstva koji su jednako važni. Predstavljamo vam recept za čokoladne muffine koji su trenutno iznimno popularni među pariškim sportašima. Ovi muffini su jednostavni za napraviti, ukusni, a možete ih napraviti i kod kuće za malo olimpijskog duha.
Recept za čokoladne muffine
Sastojci:
Za čokoladni ganache:
Upute za pripremo:
1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, smeđi šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dobro izmiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede.
2. U drugoj zdjeli pomiješajte pinjenac (235 ml mlijeka + 1 žlica octa), jaja, ulje i ekstrakt vanilije. Miješajte dok smjesa ne postane glatka.
3. Postupno dodajte mokru smjesu u suhu smjesu i lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine. Zatim dodajte otopljenu tamnu čokoladu i lagano miješajte dok se potpuno ne sjedini.
4. Pripremljenu masu staviti u hladnjak na najmanje 20 minuta, da se malo stisne.
5. Zagrijte pećnicu na 200°C i pripremite pleh za muffine koji obložite papirnatim modelima.
Tijesto ravnomjerno rasporedite između kalupa, punite ih otprilike do 3/4. Po vrhu svakog muffina pospite nekoliko komadića tamne čokolade.
Pecite 8 minuta na visokoj temperaturi, zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 10 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu muffina ne izađe s nekoliko vlažnih mrvica.
6. Ostavite muffine da se ohlade u kalupu 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Priprema čokoladnog ganachea:
1. U manjoj posudi zagrijte slatko vrhnje na srednje jakoj vatri dok ne počne lagano kuhati. Paziti da ne prokuha.
2. Tamnu čokoladu sitno nasjeckajte i stavite u zdjelu otpornu na toplinu. Vruće vrhnje prelijte preko čokolade i ostavite stajati 2-3 minute da se čokolada otopi.
3. Lagano miješajte smjesu dok se čokolada potpuno ne otopi i ganache ne postane gladak. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi dok se ne zgusne, ali još uvijek bude tekuća.
Punjenje muffina ganacheom:
1. Kada se muffini potpuno ohlade, malim nožićem ili štapićem napravite rupu u sredini svakog muffina.
2. Napunite ganache u vrećicu za tijesto i uvucite ga u sredinu svakog muffina. Ostavite ganache da se stegne prije posluživanja.
Pripremajući ove čokoladne muffine razveselit ćemo sebe i svoje najdraže. Bilo da smo strastveni sportaši koji traže slatku nagradu nakon treninga ili samo poslasticu, ovi su muffini savršeni dodatak našoj kolekciji recepata. Pripremimo ih kod kuće i okusimo dio Olimpijskih igara, gdje god bili.
Ne zaboravimo da hrana koju jedemo utječe na naše blagostanje i energiju. Zato je važno povremeno uživati u slatkim zalogajima koji nam donose radost i zadovoljstvo. Neka vam ovi čokoladni muffini donesu slatke trenutke i dodatnu energiju potrebnu za svakodnevne izazove. Uživajte u pripremi i još više uživajte u ovim ukusnim poslasticama.