|
Ovo će biti apsolutno najbolja domaća pita od jabuka ikada! Pita od jabuka imat će lijepu koricu od maslaca i nježni, blago začinjeni nadjev od jabuka.
Slijedeći savjete i trikove u nastavku, vaša će pita od jabuka izgledati poput reklama. Imat će sjajnu puterastu koricu, a u nadjevu će se kriti mješavina raznih vrsta jabuka, začina, vanilije i kapljica rakije.
Izrada pite od jabuka počinje odabirom jabuka.
Nepisano pravilo nalaže korištenje različitih vrsta jabuka. Neke vrste jabuka omekšaju brže, druge kasnije. Neke su jabuke trpkije, druge slađe. Međutim, ako kombinirate vrste jabuka, dobit ćete složeniji, ali u isto vrijeme i dublji okus.
Pitu od jabuka treba pripremiti s kombinacijom trpkih i slatkih jabuka.
Možemo koristiti:
Pita od jabuka poznata je po svom karakterističnom rešetkastom obliku koji joj daje dobro pripremljeno prhko tijesto. Ako radite vlastito prhko tijesto, a ne koristite verziju iz trgovine, predlažemo da ga napravite dan ili dva unaprijed. Mrvičasto tijesto će se dobro ohladiti prije pripreme pite od jabuka i tako će se lakše razvaljati.
Imamo sve sastojke, pita od jabuka sada čeka pripremu. Odabrane jabuke ogulite, očistite i narežite te ih poškropite s malo limunova soka ili jabučnog octa da ne porumene. Pospite ih sa još malo brašna, šećera, cimeta, muškatnog oraščića i vanilije i ostavite da fil odstoji.
Zatim krećemo s pripremom tijesta. Pripremljene kuglice od prhkog tijesta izvadimo iz hladnjaka i zagrijavamo na sobnoj temperaturi desetak do petnaest minuta. Zatim tijesto razvaljamo i razvaljanim tijestom prekrijemo dno odabrane tepsije. Dodamo začinjene i propasirane jabuke. Ako jabuke budu malo gledale preko ruba tepsije nema problema, će se tijekom pečenja još malo stisnuti.
Ako želimo, da naša pita od jabuka ima onu lijepo pečenu, fotogeničnu rešetku, pomažemo si aluminijskom folijom. Odrežimo komad folije dovoljno velik da pokrije cijelu pitu. U sredini proizvedenog poklopca napravimo rupu za ispuštanje pare. Potom pitu ispečemo prema uputama, ali u zadnjih 20 minuta pečenja maknemo foliju da i rubovi malo porumene.
Kompletan recept sa sastojcima i postupcima čeka OVDJE.