BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Pita od jabuka

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Vrijeme pripreme: 2 h 45 min
  • Zahtjevnost:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Broj sastojaka: 16
pita od jabuka

Pita od jabuka slastica je koja vas kombinacijom jabuka i prhkog tijesta vodi u jesensko-zimske dane. Pita od jabuka zahtijeva malo veću razinu spretnosti, ali to ne znači da ju je nemoguće pripremiti. Uz ovaj recept i osnovne sastojke koje vjerojatno već imate pri ruci, pita od jabuka sigurno će vam uspjeti. 

Kako je bitno da struktura tijesta ne bude pretvrda, jako je važno odabrati odgovarajuće jabuke za nadjev. Pita od jabuka treba biti bogato nadjevena, ali oblik bi se trebao zadržati. Najbolji izbor za to bit će čvrste jabuke.

Pri kupnji BAM proizvoda možete upotrijebiti kod RECEPT koji vam donosi 10 % popusta na cijelu narudžbu.

Što se tiče okusa, treba izbjegavati jabuke koje su samo slatke ili samo trpke, tj. one jednodimenzionalnog okusa. Najbolja je kombinacija odabrati jabuke koje su slatke i trpke. Takav odabir dat će uravnoteženiji okus, a pita od jabuka zadržat će svoj oblik. Preporučamo da upotrijebite jabuke Granny Smith ili Jonagold, a ne preporučujemo jabuke Gala ili Honey Crisp.

Dodatni BAM savjet: jabuke nemojte prekuhati, već ih posipajte začinima, pustite da puste sok, a zatim ih samo ocijedite. Jabuke će tako zadržati svoj oblik, što znači da se pita od jabuka neće razmočiti.

Umjesto pite od jabuka možete pripremiti i:


Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Sastojci:

  • 325 g višenamjenskog brašna
  • prstohvat sitne morske soli
  • prstohvat šećera
  • 230 g hladnog neslanog maslaca
  • 4 do 8 žlica hladne vode
  • 7 do 8 jabuka
  • 100 g smeđeg šećera
  • 100 g šećera
  • prstohvat sitne morske soli
  • jedna žličica mljevenog cimeta
  • prstohvat mljevenog đumbira
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 1 žlica maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žličica BAM paste od vanilije

Upute za pripremu:

1
Ako prhko tijesto pripremate bez kuhinjskog robota, u srednje veliku posudu dodajte polovicu ukupne količine brašna, soli i šećera. Miješajte dok se sastojci ne povežu. Maslac narezan na kockice izmiješajte tek toliko da se maslac prekrije mješavinom brašna, šećera i soli. Zatim izmijesite rukama tako da cijela smjesa dobije brašnastu teksturu, sličnu svježim krušnim mrvicama. To ćete postići nakon približno 1 do 2 minute miješenja. Dodajte preostalu količinu brašna. Miješajte dok tijesto ne postane mrvičasto tako da komadi budu veličine graha. Smjesu poprskajte vodom – počnite s 4 žlice i zatim povećavajte. Neka mrvice počnu stvarati veće grozdove. Ako se dio tijesta drži skupa kad ga otkinete, to znači da je tijesto gotovo. Ako se tijesto mrvi, dodajte još 2 do 4 žlice vode i mijesite dok tijesto ne zadrži oblik. Izvadite tijesto iz posude i stavite ga na čistu površinu. Od tijesta napravite lopticu. Lopticu prepolovite i omotajte plastičnom folijom. Loptice držite u hladnjaku najmanje jedan sat.
2
Izvadite jednu lopticu tijesta iz hladnjaka i 5 minuta je ostavite na sobnoj temperaturi. Ruke, gornji dio tijesta i valjak lagano posipajte brašnom. Zatim valjkom razvaljajte tijesto na veličinu pekača u kojem ćete peći pitu od jabuka. Veličinu možete provjeriti tako da pekač za pitu okrenete preko razvaljanog tijesta. Kad tijesto prebacujete u pekač, počnite na jednom kraju, prebacite tijesto preko valjka i zatim ga odmotajte u pekač. Lagano gurnite razvaljano tijesto u pekač, tako da ono prekrije dno i stranice pekača. Pazite da tijesto ne povlačite i ne rastežete. Zatim nožem ili kuhinjskim škarama obrežite tijesto tako da bude približno 1,5 cm od ruba pekača. Preklopite rub tijesta ispod kako biste dobili deblji rub od 1/4 inča koji leži na rubu pekača. Zatim stisnite rubove tako što ćete kažiprstom jedne ruke pritisnuti rub tijesta s unutarnje strane pekača, a s dva zgloba druge ruke lagano pritišćite izvana. Tijesto čuvajte u hladnjaku najmanje 20 minuta ili ga 5 minuta prije pečenja držite u zamrzivaču. Ako radite pitu s dvostrukom korom, rubove još nemojte stisnuti. Razvaljajte drugu lopticu tijesta, napunite pitu i na nju stavite drugi komad tijesta. Obrežite rubove i zatim stisnite.
1
Jabuke ogulite i prepolovite. Izvadite jezgru, a zatim polovice jabuka narežite na tanke ploške debljine oko pola centimetra. Stavite kriške jabuke u vrlo veliku posudu. Jabuke posipajte šećerom, solju i začinima, pa ih rukama pomiješajte, tako da začini prekriju što veću površinu narezanih jabuka. Ostavite jabuke jedan sat na sobnoj temperaturi da puste sok.
1
Jabuke ocijedite, sok spremite. Po jabukama posipajte kukuruzni škrob. Većinu jabuka prebacite na pripremljenu donju koru i rukama ih dobro pospremite u pitu. Pita od jabuka treba se puniti do ruba kore. Ako imate previše jabuka, spremite ih. Jabuke prelijte sokom koji se nakupio na dnu posude. Kad dodajete sok, pazite da pita od jabuka ne bude previše mokra. Narežite žlicu maslaca i rasporedite ploške maslaca po piti. Preostalo tijesto razvaljajte i narežite na trakice. Trakicama napravite mrežasti uzorak na nadjevu od jabuka. Umutite jaje sa žlicom vode, pa lagano premažite pripremljenu mrežicu.
2
Pripremljenu pitu stavite na pekač obložen papirom za pečenje. Pitu 75 minuta pecite u pećnici ugrijanoj na 200 stupnjeva i nekoliko je puta okrenite kako bi se ravnomjerno ispekla. Ako primijetite da je kora za pitu prebrzo porumenila, uzmite veći komad folije i stavite ga na pitu. Kao da radite kupolu. Pita od jabuka pečena je kad se kroz otvore na gornjoj kori vide mjehurići soka. Ako ne vidite mjehuriće, piti treba još malo vremena.

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-0,99 €
Ukupno:
9,90 €8,91 €
-10%
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Prijavi se na čoko e-časopis
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual