Iskoristi popust za dobrodošlicu. Unesi kod WELCOME i smanji svoju narudžbu za 10%. 😎

BAM Čokolada

Dodaci za peku

Paketi

BAM x FA14 FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Povrće u slasticama? Da, to su čokoladni browniji s tikvicama

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
povrce u slasticama da to su cokoladni browniji s tikvicama

Povrće u slatkim jelima više nije samo trend, već i izvrsna prilika za poboljšanje nutritivne vrijednosti i okusa vaših omiljenih slastica. Posljednjih godina svjedoci smo sve većeg interesa za uključivanje povrća u deserte, što omogućuje ne samo inovativne kulinarske kreacije, već i mogućnost povećanja unosa hranjivih tvari. U ovom ćemo članku istražiti koje se vrste povrća mogu dodavati slasticama, kako to utječe na okus te koje su prednosti ovog kulinarskog trenda. Osim toga, podijelit ćemo recept za kolače s tikvicama i čokoladom koji je izvrstan primjer ovog pristupa.


Prednosti dodavanja povrća u deserte

  • Povećanje nutritivne vrijednosti: povrće je bogato vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima. Kada ga uvrstimo u slastice, dobivamo dodatne hranjive tvari, što pridonosi uravnoteženijoj prehrani, pogotovo ako vam je teško unositi dovoljno povrća.
  • Smanjenje sadržaja šećera: Neko povrće, poput slatkog krumpira i tikve, prirodno doprinosi slatkoći, što omogućuje smanjenje količine dodanog šećera u receptima bez gubitka slatkog okusa.
  • Obogaćivanje teksture i okusa: Povrće može dodati zanimljivu teksturu i dublji okus. Na primjer, mrkva može donijeti sočnost i blagu slatkoću, dok tikvice dodaju vlažnost i nježnost.
  • Povećava osjećaj sitosti: Povrće je bogato vlaknima, što pomaže u osjećaju sitosti, što je korisno ako želite smanjiti količinu slatkiša ili grickalica koje jedete.
  • Kulinarska kreativnost: Dodavanje povrća desertima omogućuje kulinarske inovacije. Korištenje neobičnih sastojaka može dovesti do jedinstvenih i zanimljivih okusa i tekstura.

Koje povrće najbolje ide u deserte?

Mnoge vrste povrća izvrsne su za uključivanje u deserte. Evo nekoliko primjera koji su se pokazali vrlo uspješnima:


  • Mrkva: Mrkva je klasičan izbor za deserte poput kolača od mrkve i muffina. Njegova prirodna slatkoća i sočnost doprinose bogatoj teksturi i ugodnom okusu.
  • Slatki krumpir: Slatki krumpir je svestran i dodaje prirodnu slatkoću i kremastu teksturu. Izvrsno funkcionira u pitama, slatkim kruhovima, pa čak i u sladoledima.
  • Tikvice: Tikvice su vrlo svestrane i lako se mogu uključiti u deserte. Dodaju vlažnost i nježnost bez ostavljanja snažnog okusa povrća.

Može li se u slasticama osjetiti okus povrća?

Pitanje hoće li se osjetiti okus povrća u desertu ovisi o vrsti povrća i načinu pripreme:


  • Blago povrće: Povrće poput tikvica ima vrlo blag okus koji se ne osjeti u slatkim jelima. Njihova glavna uloga je dodati vlažnost i nježnost bez utjecaja na okus.
  • Jače povrće: Povrće jačeg okusa, poput cikle, može ostaviti lagani zaostatak u desertu. Međutim, dobro se slaže s jačim okusima poput čokolade i često se miješa s drugim sastojcima.
  • Sadržaj vlage: Povrće bogato vlagom, poput mrkve i slatkog krumpira, doprinosi vlazi i ne izražava jak okus, što je posebno korisno u pekarskim proizvodima.

Recept: Čokoladni browniesi s tikvicama

Ako želite probati vegetarijanske deserte, ovaj recept za čokoladne kolače od tikvica odličan je izbor. Ovaj recept je jednostavan i omogućuje vam da zdrave tikvice uklopite u ukusne kolačiće.


Sastojci:



Priprema:


1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite manji pleh (cca 20x20 cm) obložen papirom za pečenje.


2. Tikvice sitno naribajte i stavite na papirnate ubruse da se djelomično ocijede.


3. U velikoj zdjeli pomiješajte naribane tikvice, jaje, tekuće kokosovo ulje i med dok se dobro ne sjedine.


4. U drugoj zdjeli pomiješajte integralno brašno, kakao, konzumni zaslađivač i prašak za pecivo. Ove sastojke postupno umiješajte u mokru smjesu uz cijelo vrijeme miješanja da dobijete glatku smjesu. Dodati vodu i miješati dok se ne postigne željena gustoća.


5. U masu ravnomjerno umiješati BAM crnu čokoladu bez dodatka šećera.


6. Ulijte smjesu u pripremljenu tepsiju i ravnomjerno rasporedite. Pecite oko 25 minuta, dok se ne stegne i dok se rubovi malo ne odmaknu od posude.


7. Kada su browniesi pečeni, ostavite ih da se potpuno ohlade u tavi prije nego što ih narežete na komade.


Uključivanje povrća u slastice odličan je način da poboljšate nutritivnu vrijednost i okus svojih omiljenih jela. Povrće ne samo da dodaje zanimljivu teksturu i prirodnu slatkoću, već također povećava hranjive tvari, pridonoseći uravnoteženijoj prehrani. Iskušavanjem recepata kao što su Chocolate Zucchini Brownies, možete otkriti koliko je lako uklopiti zdrave sastojke u slatka jela i uživati u izvrsnim rezultatima.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-2,87 €
Skupaj:
25,83 €

O avtorju

Maja K.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual