Naruči sastojce uz 10% popusta:
Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Potatna potica je posebna verzija tradicionalne slovenske potice, koja spaja dvije vrste nadjeva - obično skutu i orahe - u prekrasan slojeviti desert.
U ovom članku istražujemo njegovo podrijetlo, zašto je tako popularan za blagdane i kako ga pripremiti kod kuće.
Uključuje i recept za tradicionalnu verziju kao i savjete za nadogradnju modernim okusima.
Rasipna potica je više od običnog deserta; pravo je blagdansko remek djelo koje će svojom bogatom teksturom i okusom osvojiti srca svakog gurmana. Tradicionalno spaja najbolje od dva svijeta: kremasti nadjev od skute i klasični nadjev od oraha umotan u meko dizano tijesto. Naziv "rasipnički" nosi zbog svoje raskoši, jer je pun sastojaka koji simboliziraju obilje i blagdansko uživanje. U blagdansko vrijeme, kada je stol pun delicija, ekstravagantna potica je slastica koju gosti uvijek zamijete i kojoj se dive. Priprema može trajati malo duže, ali rezultat je vrijedan svake minute.
Potica potječe iz bogate slovenske tradicije spravljanja potica koja seže u daleku prošlost. Prvi zapisi o njoj pojavili su se tek u 20. stoljeću jer su je domaćice stvarale kao odgovor na želju za još luksuznijom verzijom klasične potice. Danas se smatra neizostavnim dijelom blagdanskog jelovnika, posebice za Božić i Uskrs.
Pročitaj lako razumljiv recept za tradicionalnu rasipnu poticu koju možeš pripremiti kod kuće.
• 500 g bijelog brašna
• 20 g svježeg kvasca
• 80 g šećera
• 50 ml toplog mlijeka
• 2 žumanjka
• 80 g maslaca
• ½ žličice soli
• ½ žličke BAM Paste od vanilije
• 250 g mljevenih oraha
• 100 ml vrućeg mlijeka
• 80 g šećera
• 1 žlica meda
• 1 žličica ruma
• 300 g svježeg sira
• 80 g šećera
• 1 jaje
• 1 žlica kiselog vrhnja
• naribana korica ½ limuna
1. U toplom mlijeku otopi kvasac sa žličicom šećera i pričekaj 10 minuta da se aktivira.
2. U veću zdjelu prosij brašno, dodajte šećer, sol, BAM Pastu od vanilije i žumanjak.
3. Umiješaj kvasac i polako dodaj toplo mlijeko. Na kraju umiješaj otopljeni maslac.
4. Tijesto mijesi dok ne postane glatko, zatim ga pokrij i ostavi da se diže oko 1 sat, dok se ne udvostruči.
Za nadjev od oraha pomiješaj mljevene orahe, šećer, med, rum i vruće mlijeko da dobiješ nadjev od skute tako što ćeš sve sastojke pomiješati u glatku kremu.
1. Dignuto tijesto razvaljaj u pravokutnik. Na jednu polovinu namazi fil od oraha, a na drugu skutu.
2. Tijesto čvrsto zarolaj i prebaci u podmazan pleh.
3. Ostavi da se diže još 30 minuta pa premaži razmućenim jajetom.
4. Peci tijesto u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 50-60 minuta.
Nakon pečenja ostavi poticu da se potpuno ohladi pa nareži i posluži.
Za moderniju verziju umjesto oraha možeš koristiti pistacije, a ovoj verziji dodaj BAM Pastu od pistacija i BAM Namaz od pistacija ili BAM Hrskavi pistacijin proteinski namaz.
Druga opcija je da nadjev od skute obogatiš BAM Džemom od malina bez dodanog šećera. Druga opcija je dodatak čokolade koji daje bogatiji i profinjeniji okus. Ako želiš zdraviju verziju, pokušaj koristiti integralno brašno i smanji količinu šećera.
1. Tijesto uvijek dobro umijesi tako da bude mekano i fleksibilno.
2. Na rubove tijesta nemoj nanositi previše nadjeva da ti ne curi tijekom pečenja.
3. Prije pečenja pripazi na dovoljno dizanje - tijesto treba biti lagano i rahlo.
4. Po želji možeš ukrasiti šećerom u prahu ili otopljenom BAM čokoladom u kapljicama. Pročitaj recept za poticu od čokolade.
Rasipna potica je slastica koja spaja tradiciju i luksuz u jednoj šniti. Iako je njegova priprema nešto zahtjevnija, rezultat je uvijek vrijedan truda. U vrijeme blagdana, kada želimo nešto posebno, rasipnički način donosi toplinu, radost i slatko iskustvo.