BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA12 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Vanilija u slastičarstvu

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
vanilija u slasticarstvu
Vanilija, cijenjena zbog svoje neusporedive arome i okusa, jedan je od najpopularnijih i najcjenjenijih začina na svijetu.

Njegov uzgoj i prerada su zahtjevni i dugotrajni, što objašnjava njegov status drugog najskupljeg začina na svijetu, odmah iza šafrana.


Podrijetlo i povijest


Vanilija potječe iz Meksika, gdje su je izvorno uzgajali domorodački narodi, posebice Totonaci, koji su je koristili u ritualima i kao dodatak čokoladi. Nakon španjolskog osvajanja Amerike u 16. stoljeću, vanilija je pronašla put do Europe, gdje je ubrzo postala popularna zbog svoje jedinstvene arome i okusa.


Uzgoj vanilije


Vanilija potječe od orhideja iz roda Vanilla, posebno od vrsta Vanilla planifolia, Vanilla tahitensis i Vanilla pompona. Ove tropske orhideje rastu kao penjačice koje se oviju oko drveća ili potporanja koje uzgajaju farmeri. Orhideje vanilije zahtijevaju vlažno, toplo okruženje, pa se najčešće uzgajaju u tropskim područjima oko ekvatora, kao što su Madagaskar, Indonezija i Tahiti.


Cvjetovi vanilije su bijele do zelenkaste boje i oprašuju se ručno, što je naporan proces. Nakon oprašivanja razvijaju se dugačke, tanke mahune koje su u početku zelene boje. Kako bi razvili svoju karakterističnu aromu, mahune moraju biti pažljivo obrađene kroz proces sušenja i fermentacije koji može trajati nekoliko mjeseci.


Iskorišten dio vanilije


Mahune vanilije uglavnom se koriste u slastičarstvu. Ove mahune ili "zrna vanilije" sadrže tisuće sitnih sjemenki koje su izvor arome vanilije. Mahuna se može koristiti cijela za ulijevanje mlijeka ili vrhnja s okusom vanilije, a sjemenke se često stružu s mahune i dodaju izravno u deserte za intenzivan okus i vizualnu privlačnost.


Ekstrakcija vanilije


Dobivanje vanilije je dug i naporan proces. Nakon ručnog oprašivanja i kada su mahune zrele, peru se ručno, nakon čega slijedi proces fermentacije i sušenja koji razvija njihovu bogatu aromu i smeđu boju. Ovaj proces obično traje nekoliko mjeseci i uključuje nekoliko koraka kao što su blanširanje, sušenje na suncu, sazrijevanje i kondicioniranje mahuna. Ovaj precizno kontrolirani proces ključan je za proizvodnju visokokvalitetne vanilije koju poznajemo i volimo.


Proizvodi od vanilije na BAM-u


BAM nudi široku paletu proizvoda od vanilije koji su idealni za obogaćivanje slastica:


Vanilijeva pasta

BAM Vanilla pasta donosi intenzivnu aromu bourbon vanilije s Madagaskara, bez dodanog alkohola. S dodanim sjemenkama vanilije, pasta ne samo da obogaćuje okus, već i vizualno posvjetljuje slastice poput panna cotte ili sladoleda od vanilije.


Vanilijeva krema

Za brzu i jednostavnu pripremu deserata, BAM krema od vanilije vam omogućava da napravite glatku i kremastu kremu od vanilije, pogodnu za torte, deserte u teglici ili kao nadjev. Uz dodatak svježeg voća ili keksa može se pretvoriti u samostalan desert.


Tučena vanilija

Mahune Bourbon vanilije s Madagaskara idealne su za dodavanje bogatog okusa i arome vanilije desertima. Mogu se koristiti cijele, za infuziju u mlijeku ili se sjemenke mogu izdubiti za izravnu upotrebu u receptima.


Vanilin šećer s pravom vanilijom

Mješavina burbon vanilije i bijelog šećera svestrani je začin koji obogaćuje kavu, čaj ili slastice intenzivnim okusom prave vanilije. Može se koristiti u pripremi kolačića, kolača ili za posipanje voća.


Vanilija je svestran sastojak koji savršeno funkcionira u mnogim slasticama:

  • Panna Cotta: Kremasti talijanski desert koji se može obogatiti BAM pastom od vanilije za dodatnu aromu.

  • Creme Brulee: Klasični francuski desert u kojem zrnca vanilije BAM dodaju dubinu okusa kremi od vanilije ispod hrskave kore od karameliziranog šećera.

  • Kroasani od vanilije: Koristite BAM kremu od vanilije kao nadjev za pripremu ovih popularnih peciva.
  • Domaći sladoled od vanilije: Od BAM paste od vanilije možete pripremiti bogat i aromatičan domaći sladoled.


Svaki od ovih proizvoda donosi jedinstvene kvalitete vanilije u vaše deserte, od intenzivnog okusa i mirisa do vizualne privlačnosti. Razumijevanje i korištenje prave vrste proizvoda od vanilije može podići vaše deserte na potpuno novu razinu.


Zbog svoje svestranosti i izuzetnog okusa, vanilija je ključni sastojak u svijetu slastica. Od paste od vanilije do mahune vanilije, BAM proizvodi nude razne mogućnosti korištenja ovog cijenjenog začina u vašim kulinarskim remek-djelima. Istraživanje različitih načina korištenja vanilije i eksperimentiranje s BAM proizvodima može dodati novu dimenziju okusa i mirisa vašim slasticama.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-6,67 €
Skupaj:
60,01 €

O avtorju

Ana F.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual