|
Sol je u kulinarici od velikog značaja, no ponekad nije baš jasno zašto ju dodajemo jelima koje su slatke, kao što su na primjer keksi i peciva. Sol poboljšava okus slatkih i pikantnih jela i svakako je neizostavan sastojak svake kuhinje! Ima puno različitih svrha, a mi ćemo se usredotočiti samo neke od njih.
Prva svrha dodavanja soli u jela jest naglašavanje njihovog okusa. Sol naime balansira jelo i jača njegov okus. Obično jela koja su pakirana sadrže veliku količinu soli zbog pomanjkanja prirodnog okusa jela ali i zbog produljenja roka uporabe.
Sol već i po prirodi pomaže jačati glutenska vlakna, ona postaju moćnija zbog čega se naše slastice mogu ljepše oblikovati.
Još jedna svrha korištenja soli jest bojanje jela. Sol potpomaže da vaše slastice ljepše potamne. To je posebice dobrodošlo kod pečenje kroasana, muffina jer im sol daje lijepu zlatnu boju.
Sol dodavanjem u masu naravno utječe i na samu strukturu jela i reakcije koje se odvijaju unutar mase, sol naime te reakcije usporava.
Sada znate da je sol itekako važna za pečenej slastica, stoga na nemojte zaboraviti na nju.
Probajte i božanstvenu tamnu čokoladu u kombinaciji sa solnim cvijetom iz Piranskih solina >>