Sastojci:
- 5 g praška za pecivo
- 360 g glatkog brašna
- 1 jaje (razred veličine M)
- 2 čepa ruma
- 1 prstohvat BAM paste od vanilije
- sitno naribana kora bio limuna
- 130 g šećera u prahu
- 250 g mekanog maslaca
Još jedan recept za ukusne kolačiće koje svi vole. Priprema ovih keksa traje nešto duže, ali se svakako isplati! Ako se receptu doda malo više brašna, masa je prikladna i za keksomat.
Pri kupnji BAM proizvoda možete upotrijebiti kod RECEPT koji vam donosi 10 % popusta na cijelu narudžbu.
Keksi su obogaćeni rumom i pastom od vanilije BAM, a obliveni su čokoladom i uvaljani u krokant od lješnjaka – premaz, posip i aroma kolačića mijenjaju se po ukusu, a za čokoladnu verziju treba dio brašna zamijeniti kakaom. Od sastojaka iz recepta možemo pripremiti 50 keksa.
Umjesto keksa s maslacem, možemo pripremiti i:
U posudi stojećeg miksera s nastavkom za mućenje (pjenjačom) na najvećoj brzini umutite mekani maslac (najmanje 7 minuta) dok ne poprimi teksturu kreme, dodajte šećer i umutite sve u rahlu kremu (još 5 minuta). Smanjite brzinu i dodajte koricu limuna, rum, pastu od vanilije i jaje. Miješajte dok se sastojci dobro ne povežu.
Zamijenite pjenjaču trokutastim nastavkom za miješanje. U smjesu žlicom dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Napunite dresir vrećicu s velikim nastavkom u obliku zvijezde smjesom i na pekač obložen papirom za pečenje istisnite vjenčiće promjera 4 do 5 cm. Prije pečenja pekač s tijestom stavite na 20 minuta u hladnjak – tijesto ide u pećnicu hladno, to je vrlo važno; inače će se kolačići prilično raširiti tijekom pečenja. Kekse pecite oko 9 minuta ili dok uz rub ne dobiju zlatno smeđu boju. Budući da se pećnice međusobno razlikuju, preporučujem da najprije ispečete jedan kolačić kako biste zaključili koje vam vrijeme pečenja odgovara.
Širokim nožem za kolače premjestite pečene kolačiće na rešetku dok se potpuno ne ohlade.