Sastojci:
- 350 g glatkog brašna
- 150 g sitno mljevenih badema
- 250 g hladnog maslaca
- 140 g kristalnog šećera
- kora limuna
- 2 jaja (veličine M)
- 7 g praška za pecivo
- malinova marmelada ali BAM preliv malina
- šećer u prahu
Svaki put kad idemo u trgovinu, u košaricu obavezno stavimo paket Linzer keksa. Vi isto? Svi volimo jednostavne kolačiće; ako su s marmeladom, još bolje! Ovaj sam put za promjenu smo upotrijebili marmeladu od malina, ali vi možete staviti bilo koju marmeladu koju imate kod kuće – važno je da je dovoljno gusta.
Pečeni su keksi prhki, a kad se namažu marmeladom postaju kao da su kupljeni u trgovini: mekani i ukusni, po meni najbolji!
Uz njih mogu biti i američki kolačići prema receptu ovdje.
Možete pripremiti 45 kolačića s navedenim sastojcima i količinama.
Maslac narežite na kockice i brzo ga usitnite sa 150 g brašna u multipraktiku. Istresite u veliku posudu i dodajte preostalo brašno, prašak za pecivo, bademe, koricu limuna i šećer. Promiješajte pjenjačom, dodajte još jaja i rukama brzo umijesite u tijesto. Sploštite tijesto i zamotajte ga plastičnom folijom. Ostavite ga u hladnjaku najmanje sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Izvadite polovicu tijesta iz hladnjaka i razvaljajte ga na debljinu 3 do 4 mm na pobrašnjenoj radnoj površini. S pomoću kalupa za kekse izrežite oblike po želji i postavite tijesto na pekač obložen papirom za pečenje. Pecite približno 8 minuta. Širokim nožem za kolače premjestite pečene kolačiće na rešetku dok se potpuno ne ohlade.
Po dva ohlađena keksa marmeladom zalijepite jedan na drugi i posipajte šećerom u prahu.