Sastojci:
- 1 paket lisnatog tijesta
- 4 velike jabuke Granny Smith
- 200 g šećera
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 40 g grožđica (po želji)
- 225 g svježeg sira
- 1 umućeno jaje
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žličica BAM paste od vanilije
Savijača od jabuka sa svježim sirom je ukusna i tradicionalna njemačka slastica prikladna za svaku priliku. Omot je napravljen od lisnatog tijesta koje se puni slatko-slanom kombinacijom jabuka, cimeta, šećera i svježeg sira. Ova kombinacija okusa stvara jedinstven i ukusan desert koji će oduševiti nepce svakog sladokusca.
Ključ pripreme izvrsne savijače od jabuka sa svježim sirom svakako je izbor visoke - kvalitetni sastojci. Zatim prelazimo na pripremu testa. Tijesto se napravi od brašna, jaja i mlijeka. Korištenjem ovih sastojaka tijesto će biti lagano, što je bitno za cjelokupnu teksturu i okus savijače s jabukama. Ako tijesto pripremamo sami, a ne koristimo dućansku verziju, moramo paziti da odstoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Time osiguravamo, da se gluten u tijestu dobro razvije te će tijesto biti fleksibilnije i poslušnije.
Jabuke s kojima ćemo pripremati nadjev, moraju biti svježe i hrskave, a svježi sir gladak i kremast. Za ujednačenost boljeg okusa, koristit ćemo i BAM pastu od vanilije. Pasta će se pobrinuti da se sastojci zaista dobro povežu i tako dodatno obogate okus rolade od jabuka sa svježim sirom.
Ako volite savijaču od jabuka i ne volite okus svježeg sira, pripremili smo i recept za klasičnu savijaču od jabuka. Recept čeka ovdje.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Pleh u kojem ćemo pripremati rolat od jabuka obložiti papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješajte jabuke, šećer, BAM pastu od vanilije, majčinu dušicu i grožđice (ako koristite). Miješajte dok jabuke ne budu ravnomjerno obložene ostalim sastojcima. Pošto smo koristili komercijalnu verziju tijesta, razvaljamo ga i pripremimo za nadjev od jabuka.
Svježi sir ravnomjerno rasporedite po tijestu, ostavljajući rub širok 1 centimetar oko rubova. Stavite smjesu od jabuka na vrh skute, opet ostavite rub širok 1 cm oko rubova. Ako se odlučite za savijaču i pitu dodati mješavinu začina, pospite je po smjesi prije valjanja tijesta. Pazimo pri dodavanju, sama smjesa ima zaista bogat okus. Tijesto se zatim pažljivo zarola s jedne od dužih strana kako bi se formirao balvan.
Savijaču položiti na pripremljeni lim za pečenje "sa šavom" prema dolje. Odozgo premažite razmućenim jajetom i pospite prezlama. Pecite 35 do 40 minuta ili dok savijača ne porumeni.
Ostavite roladu od jabuka da se ohladi najmanje 10 minuta prije rezanja i posluživanja. Po želji poslužite sa šlagom ili sladoledom od vanilije.