BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Klasičan recept za savijaču od jabuka

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Vrijeme pripreme: 1 h 30 min
  • Zahtjevnost:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Broj sastojaka: 12
klasican recept za savijacu od jabuka

Ako ste htjeli dobru i klasičnu savijaču od jabuka, na pravom ste mjestu. Klasični recept za savijaču od jabuka sadrži bogati nadjev od jabuka, grožđice (možete ih izostaviti ako ih ne volite) i, naravno, mirisni cimet i smeđi šećer. Za pripremu savijače od jabuka, ili „štrudle od jabuka” kako je mi zovemo, možete upotrijebiti kupovno tijesto, ali ga možete pripremiti i kod kuće. Uz sastojke i upute za pripremu naveden je i postupak pripreme vučenog tijesta, ali kao što smo već rekli, dobru savijaču od jabuka možete napraviti i od kupovnog tijesta.

BAM savjet: Tijesto prije zamotavanja posipajte mješavinom začina za savijače i pite. Ako želite da slastica bude još sočnija, tijekom pečenja nekoliko je puta premažite premazom od malo maslaca, šećera i viška soka od jabuke. Tijekom pečenja kuća će mirisati na jabuke i aromatičnu mješavinu cimeta, đumbira, kardamoma, vanilije, pimenta i šećera.

Ljubiteljima jabuka i ostalih jesenskih okusa možemo ponuditi i:

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Sastojci:

  • 80 ml mlake vode
  • 15 g ulja
  • 2,5 ml jabučnog octa ili soka od limuna
  • prstohvat soli
  • 145 g višenamjenskog brašna
  • 30 g neslanog maslaca
  • 70 g krušnih mrvica
  • 900 g jabuka
  • sok od pola limuna
  • 65 g jabuka
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 25 g mljevenih oraha
  • 50 g grožđica
  • 3 žlice ruma sobne temperature (po želji)

Upute za pripremu:

1
U većoj posudi pomiješajte vodu, ulje, limunov sok ili ocat i sol. Kiseline kao što su limunov sok i ocat pomažu osloboditi gluten i učiniti tijesto elastičnijim. Dodajte otprilike polovicu brašna i miješajte žlicom dok se ne sjedini s ostalim sastojcima. Tijesto miješajte približno 1 minutu (pomaže razvoju glutena), zatim dodajte preostalo brašno. Od ukupne količine brašna odvojite jednu žlicu brašna i sačuvajte je, trebat će nam za miješenje.
2
Na pobrašnjenoj površini mijesite tijesto oko 10 minuta. Tijesto treba biti vlažno, ali ne ljepljivo. Ako je previše ljepljivo, dodajte još malo brašna. Tijestom nekoliko puta udarite po radnoj plohi kako biste ubrzali razvoj glutena (ili ako se želite osloboditi stresa ;)). Tijesto oblikujte u glatku lopticu. U manju posudu dodajte 1/2 žličice ulja, prstima rasporedite po tijestu. Pokrijte posudu poklopcem ili plastičnom folijom i ostavite da 1 sat stoji na sobnoj temperaturi.
3
Tijesto se potom razvalja valjkom na lagano pobrašnjenoj radnoj površini. Tijekom valjanja povremeno pobrašnite radnu plohu i tijesto. Kad tijesto bude promjera oko 38 cm, podignite ga i upotrijebite nadlanicu, posebno zglobove, kako biste ga razvukli i okrenuli (najprije skinite sav oštar nakit) – slično kao tijesto za pizzu. Kad tijesto postane veće i tanje te je njime teško rukovati, stavite ga na blago pobrašnjen stolnjak, poravnajte nabore i na stolnjaku i na tijestu. Nastavite rukama razvlačiti tijesto po stolnjaku.
4
Tijesto tanko razvucite iznutra prema van, krećući se duž ruba tijesta. Razvlačite ga dok ne izgleda prozirno. Tijesto je sad spremno za bogati nadjev od jabuka.
1
Otopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri, zatim dodajte krušne mrvice. Uz neprestano miješanje pržite ih dok ne porumene. Maknite s vatre, prebacite u posudu i ohladite.
2
Grožđice na desetak minuta potopite u rum ili mlaku vodu. Pomiješajte šećer i cimet. Jabuke ogulite, prepolovite i izvadite im jezgru. Jabuke se zatim mogu narezati na komade ili naribati. Dok režete ili ribate jabuke, poprskajte ih limunovim sokom da ne posmeđe.
3
Polovicu tijesta premažite s otprilike polovicom otopljenog maslaca. Smjesu od mrvica ravnomjerno rasporedite po drugoj polovici tijesta. Jednu stranu sad premažite maslacem, a drugu posipajte krušnim mrvicama. Rasporedite jabuke preko mrvica. Ravnomjerno posipajte grožđicama (ali ne i ostatkom ruma ili vode) te orasima. Sve posipajte cimet šećerom.
4
Preklopite bočne krajeve tijesta. Zarolajte tijesto uz pomoć stolnjaka. Savijaču prebacite u pekač i premažite je preostalim otopljenim maslacem.
5
Savijaču 30 – 40 minuta pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C. Savijača od jabuka gotova je kad korica porumeni. Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi, narežite na komade i posipajte šećerom u prahu. Dok je vruća, korica će biti hrskava, ali će omekšati kako se savijača hladi. Poslužite s tučenim vrhnjem ili kuglicom sladoleda od vanilije. Narezanu savijaču od jabuka možete preliti i BAM preljevima ili pastom od vanilije.

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-2,17 €
Ukupno:
21,70 €19,53 €
-10%
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Možda te zanima
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Prijavi se na čoko e-časopis
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual