
Sastojci:
- 500 g brašna
- 50 g svježeg kvasca ili 2 žličice suhog kvasca
- 250 ml mlijeka
- 60 g šećera
- 1 žličica BAM Vanilin šećer sa pravom vanilijom
- 80 g otopljenog putera ili margarina
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- ribana korica 1 limuna
- po potrebi još brašna za miješenje
- ulje za prženje
- BAM vanilin šećer sa pravom vanilijom za posip
- cimet u prahu za posipanje
Upute za pripremu:
1
Priprema kvasa: U manjoj posudi pomiješajte svježi kvas sa malo mlijeka i žlicom šećera. Ostavite da se diže na toplom mjestu.
2
Priprema tijesta: U većoj zdjeli pomiješajte brašno, preostali šećer, KM vanilin šećera, prstohvat soli i naribanu koricu limuna. Dodajte otopljeni maslac, žumanjak, kvasac i preostalo mlijeko. Umijesiti glatko tijesto. Po potrebi dodajte malo brašna. Tijesto treba biti mekano i ne previše ljepljivo.
3
Dizanje: Pokrijte tijesto i ostavite da se diže na toplom dok se ne udvostruči (oko 1 sat).
4
Oblikovanje krafni: Kad je tijesto naraslo, razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini i oblikujte duguljaste zmije, koje trebaju biti iste debljine i dužine. Isplete dvije zmije, a na kraju završi utiskivanjem u tijesto.
5
Prženje: Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili fritezi. Zamotane krafne pažljivo stavljajte u zagrijano ulje i pržite dok ne porumene. Povremeno ih okrećite da se ravnomjerno ispeku.
6
Preljev: Kada su krafne ispečene, stavljati ih na papirnate ubruse sa pjenom da se ocijedi višak ulja. U zdjeli pomiješajte BAM vanilin šećer i cimet, pa vruće krafne uvaljajte u smjesu.
7
Posluživanje: Krafne se poslužuju tople ili ohlađene. Pletene krafne poslužuju se i s BAM čokoladnim namazom koji može postati odličan umak.