Veganska čokoladna rolada bez jaja i mlijeka
-
Vrijeme pripreme: 1 h 30 min
-
Zahtjevnost:
-
Broj sastojaka: 15
Cijede li se i vama sline već i na sam pogled na čokoladnu roladu, a ne možete si ju priuštiti jer izbjegavate jaja i mlijeko? Predstavljamo vam recept za čokoladnu roladu koja ne sadrži alergene i namirnice životinjskog porijekla.
Jeste li se ikada pitali odakle je ova slastica dobila svoje ime? Baš kao i većina kulinarskih remek djela, i riječ rolada potječe iz francuskog jezika – rouler znači vrtiti, valjati odnosno savijati. I u hrvatskom jeziku često za glagol vrtiti koristimo i rolati, pa nam taj izraz zapravo uopće nije stran.
Prilikom kupovine BAM proizvoda možete koristiti kod RECEPT koji vam donosi 10% popusta.
A snalažljivi kulinarski majstori zahvalni su za to da su rolade danas i slane, a ne samo slatke. Dok slatke varijante najčešće jedemo nakon obroka, one slane odlične su i kao samostalno jelo od mesa, povrća ili sira. Slatke rolade najčešće se sastoje od biskvita koje nadopunjavaju čokolada, marmelada, voće ili različite kreme te drugi dodaci, kao što su na primjer orašasti plodovi ili šarene mrvice.
Obično su, na veliko žalost vegana odnosno onih koji iz različitih razloga izbjegavaju hranu životinjskog porijekla, glavni sastojci čokoladne rolade – osim čokolade naravno – mlijeko i jaja. A zato što je u kuhinji uz malo truda i snalažljivosti moguće postići gotovo sve, i čokoladna rolada može biti »veganska«. Ne samo što je bez mlijeka i jaja, već i bez drugih alergena – bez orašastih plodova, lješnjaka, kikirikija, sezama i soje. Sve potrebne sastojke naći ćete u svojoj kuhinji, a njena priprema ne zahtijeva puno spretnosti, stoga samo prionite na posao!
- 1 zdjelica višenamjenskog brašna
- ⅓ zdjelice kakaa u prahu
- ½ zdjelice smeđeg šećera
- 2 jušne žlice kukuruznog škroba
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- ¼ čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica octa
- ¼ zdjelice biljnog ulja
- ½ zdjelice slane vode iz konzerviranog slanutka
- ½ čajne žličice ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli
- ½ jušne žlice kakaa u prahu
- ½ čajne žličice kukuruznog škroba
- biljno vrhnje
- marmelada po ukusu
Pribor:
- manja posuda
- veća posuda
- lopatica
- pladanj
- papir za pečenje
- plastična folija za namirnice
Postupak:
1. U manjoj posudi pripremite glazuru – smiješajte kakao u prahu i kukuruzni škrob.
2. U većoj posudi smiješajte sastojke za biskvit – najprije suhe sastojke: brašno, kakao u prahu, kukuruzni škrob, sodu bikarbonu, sol i šećer te miješajte da se svi sastojci potpuno pomiješaju.
3. U tu smjesu dodajte još mokre sastojke: slanu vodu, ulje, ocat i ekstrakt od vanilije te zatim suhe i mokre sastojke dobro promiješajte lopaticom.
4. Papirom za pečenje obložite pladanj i po njemu jednakomjerno rasporedite pripremljenu smjesu te ju na 15 minuta stavite u pećnicu, zagrijanu na 190 °C.
5. Nakon 15 minuta izvadite pladanj iz pećnice da se biskvit malo ohladi (oko 20–30 minuta).
6. Kada se biskvit ohladi, pospite ga mješavinom kakaa u prahu i kukuruznog škroba te napravite debelu glazuru.
7. Papirom za pečenje polako i oprezno zamotajte biskvit u rolu i pustite na pultu da se potpuno ohladi. Kada je tijesto potpuno ohlađeno, odmotajte ga.
8. Biskvit namažite tankim slojem marmelade, na nju nanesite još tanki sloj istučenog biljnog vrhnja.
9. Ponovno nježno i polako zamotajte biskvit, ali ovoga puta uklonite papir za pečenje. Kada tijesto zamotate, prekrijte ga istim papirom za pečenje i sve zajedno još umotajte plastičnom folijom za namirnice. Roladu zatim stavite u hladnjak na bar 20 minuta da se dobro ohladi.
10. Kada je čokoladna rolada potpuno ohlađena, uklonite foliju i papir za pečenje te roladu narežite na šnite i poslužite.