Naruči sastojce uz 10% popusta:
Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Dubai čokoladu stvorila je 2021. godine Sarah Hamouda, britansko-egipatska poduzetnica i osnivačica Fix Dessert Chocolatier. Željela je spojiti jedinstvene teksture i okuse te stvoriti nadjev koji će se izdvojiti iz konkurencije.
Inspiraciju za izradu dubajske čokolade dobila je tijekom trudnoće, kada je žudjela za kombinacijom čokolade i pistacije. Isprva se čokolada prodavala pod imenom "Can't Get Knafeh of It", a tvrtka ju i dalje prodaje pod tim nazivom. Radi se o modernoj verziji tradicionalne bliskoistočne slastice.
Dubajska čokolada stekla je popularnost tek 18. prosinca 2023., kada je influencerica Maria Vehera objavila video na TikToku u kojem testira različite čokolade Fix Dessert Chocolatier, uključujući i dubajsku čokoladu.
Video je izazvao ogroman porast potražnje, a tvrtka je u nekoliko dana primila 30 tisuća narudžbi, što je nakratko preopteretilo dostavnu platformu koju su koristili. Godinu dana kasnije, video je prikupio više od 100 milijuna pregleda, a internet je preplavljen brojnim snimkama ljudi koji rekreiraju, testiraju ili ocjenjuju kopije Dubai čokolade.
Kako bismo uistinu razumjeli dubajsku čokoladu, moramo poznavati tri ključna sastojka koja joj daju poseban okus:
Pistacija: Ovaj popularni orašasti plod zvijezda je ove čokolade. Daje joj bogat orašasti okus i prepoznatljivu svijetlozelenu boju. Bez obzira sadrži li glatki pistacijin namaz ili hrskave komadiće, pistacija je nezaobilazna za pravo iskustvo.
Tahini: Iako nije dominantan, ključan je za pravu dubajsku čokoladu. Uravnotežuje slatkoću i dodaje blago gorkast, pikantan okus. Ova pasta od sezamovih sjemenki daje Dubai čokoladi jedinstvenu dubinu, čime se razlikuje od običnih slatkih poslastica.
Kataifi: Ovo usitnjeno pecivo prženo je do zlatne boje i daje neodoljivu hrskavost. Ključno je za kontrast između hrskavog sloja i kremastog pistacijskog namaza.
Pitate se „Što je uopće kadaif?“
Kadaif, poznat i kao kataifi ili knafeh, tradicionalna je slastica iz osmanskog razdoblja, danas omiljena na Bliskom istoku, Balkanu i u Grčkoj.
Povijesno gledano, kadaif je bio popularan na osmanskim dvorovima, gdje su ga posluživali kao luksuznu poslasticu za posebne prigode. Danas se često priprema tijekom blagdana, posebno za vrijeme Ramazana.
Izrađuje se od izrazito tankih rezanaca od pšeničnog brašna, koji se koriste za pripremu slastica i kolača. Najčešće se kombinira s orašastim plodovima, maslacem i šećernim sirupom, što osigurava hrskavu, a sočnu teksturu.
Budući da Dubai čokolada obično sadrži visokokvalitetne sastojke i premium čokoladu, njezina cijena zna biti znatno viša od običnih čokolada. Također, troškovi dostave dodatno podižu cijenu, osobito ako se radi o autentičnoj dubajskoj čokoladi.
Kako napraviti Dubai čokoladu kod kuće?
Ako je i vas zahvatila groznica za dubaijskom čokoladom, pripremili smo recept pomoću kojeg je možete napraviti kod kuće. Ne trebate puno sastojaka, a kako bismo vam olakšali pripremu, pripremili smo i BAM paket Dubaijska čokolada, koji sadrži sve ključne sastojke koji su vam potrebni.
Recept za Dubaijsku čokoladu
SASTOJCI:
75 g kataifi tijesta, nasjeckanog
30 g maslaca
20 g tahinija
Prstohvat soli
1 čajna žličica kokosovog ulja
PRIPREMA:
Recept za kadaif
SASTOJCI:
55 g glatkog brašna
40 g kukuruznog škroba
1/2 žličice soli
110 ml vode
Ako volite pistacije, pogledajte i naš recept za Cheesecake s pistacijom i malinom
ili Tiramisu kuglice s namazom od pistacija.