Više od 50% kupaca će prilikom odlaska u trgovinu na dnevnoj bazi kupiti i čokoladni proizvod. Najčešće se definitivno kupuje 100g mliječna čokolada, ali u zadnje vrijeme sve više ljudi poseže za tamnom čokoladom zbog njenih pozitivnih svojstava. Ali sve tamne čokolade koje nam stoje na raspolaganju nisu kvalitetne. Stoga se neupućenom kupcu vrlo lako možete dogoditi da u njegovoj košarici završi tamna čokolada lošijeg porijekla koja može imati loš utjecaj na zdravlje i prije će nam naštetiti, nego koristiti.
Najkvalitetniji i najzdraviji bi bio ekstrakt 100% čiste čokolade. Takvu čokoladu na prodajnih policama trgovina nećemo pronaći, ista se nalazi u tekućem obliku jer je to ekstrakt koji nastaje prilikom izrade čokolade. Proizvođači zatim tom čistom ekstraktu dodaju različite sastojke koji čokoladi daju okus, miris i tvrdoći, a upravo o tim sastojcima ovisi koliko će kvalitetna i zdrava biti pločica čokolade.
Sastojci koji čokoladu čine kvalitetnom i zdravom
Dva najvažnija sastojka čokolade su kakao masa i kakao maslac. Tamna čokolada je kvalitetnija ako sadrži više kakao mase. Neki tvrde da je prava tamna čokolada samo ona čokolada koja sadrži više od 75% kakao mase. Drugi pak tvrde da je za tamnu čokoladu dovoljno ako sadrži samo 50% kakao mase. O vama ovisi za što ćete se opredijeliti, no birajte čokoladu sa što većim postotkom kakaa jer je zdravija. Zasigurno je važna i kvaliteta samog kakaa, ali na to kao kupci ne možemo utjecati.
No dobro je znati da najbolji i najskuplji kakao dolazi s plantaža iz Latinske Amerike.
Kakao maslac je drugi bitan sastojak koji pridonosi većoj kvaliteti tamne čokolade. Proizvođači čokolada proizvode kakao maslac od plodova kakaa, što je težak posao. Stoga kod manje kvalitetnih čokolada kakao maslac često zamjenjuju običnim maslacem. A običan maslac ima više zasićenih masnih kiselina koje nisu baš poželjne, a uz to i sama čokolada poprima okus maslaca.
Mnogi kupci vrlo često posežu za tamnom čokoladom s dodacima. Tako na policama možemo pronaći tamnu čokoladu s djelićima naranči, jagoda i drugog voća. Kod kvalitetne tamne čokolade svi će dodaci biti prirodni i svježi. Često se događa da prodavač, kako bi smanjio troškove proizvodnje, u čokoladu dodaje umjetne pojačivače arome, ali to čokoladu ne svrstava u viši rang po kvaliteti.
Svi sastojci čokolade moraju biti napisani na ambalaži
No ponekad je iz napisanog teško razabrati kakav je omjer sastojaka, a događa se da taj omjer nije nigdje ni napisan. Zato poznavatelji tamne čokolade znaju za trik koji im jednostavno pokaže jedu li čistu čokoladu ili čokoladu u koju su dodane životinjske ili biljne masti.
Ako čokolada sadrži životinjske ili biljne masti te veće količine šećera, u ustima vam ostaje osjećaj grudica. Imate osjećaj kao da u ustima imate sitan pijesak koji se potom polako topi. Takav osjećaj kod prave i kvalitetne čokolade nećete imati. Jer kvalitetna tamna čokolada sadrži manje od 3g/100g masti te puno više prave kakao mase.
Ne kupujte nekvalitetne tamne čokolade
Vrlo vam se lako može dogoditi da kući dođete s nekvalitetnom tamnom čokoladom jer je izbor na policama zaista ogroman. Stoga idući put izdvojite malo vremena i pročitajte što piše na omotu čokolade. Pogledajte što čokolada sadrži i ako sadrži veliki udio masti i umjetnih pojačivača arome radije ju vratite natrag na policu. ako je moguće, čokoladu degustirajte te se zatim odlučite koja tamna čokolada vam najviše odgovara. Jer kupnja kvalitetne tamne čokolade, iako je malo skuplja, isplatit će vam se jer vaše će tijelo puno bolje prihvatiti komadiće kvalitetne tamne čokolade, nego one nekvalitetne.