Iskoristi promo kodu WELCOME5 ✨

BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Macarons, popularni francuski desert

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 5 minuta
macarons popularni francuski desert

Macaroons su postali svjetska senzacija - ove šarene francuske slastičarnice popularne su zbog svoje hrskave vanjštine i mekog, kremastog središta. Iako se možda čine zahtjevnima za napraviti, uz nekoliko trikova i prave sastojke možeš postići vrhunske rezultate u svojoj kućnoj kuhinji. U ovom ćemo članku otkriti kako napraviti savršene makarone i najbolje nadjeve te se dotaknuti svjetskih slastičarskih trendova.

Sve što trebaš znati o pripremi i punjenju makarona


Macaronsi su prava mala remek-djela slastičarske kuhinje koja su posljednjih godina postala iznimno popularna.


Nježne šarene ljuske, u kojima se krije slasni kremasti nadjev, osvojile su srca gurmana diljem svijeta. Iako izgledaju elegantno i sofisticirano, mnogi se pitaju je li njihova priprema tako komplicirana kao što se čini.


U ovom ćemo članku istražiti sve o makaronima – od njihove povijesti do tajni savršene pripreme i najboljih ideja za nadjeve koji će ih učiniti još ukusnijima.


Od Italije do Francuske


Macarons kakve danas poznajemo potječu iz Francuske, no njihova je povijest mnogo složenija. Njihovo podrijetlo seže u Italiju, još u renesansu kada su keksi od badema bili popularni među talijanskim plemićima.


Rečeno je da naziv "maccherone" potječe od talijanske riječi za "fino tijesto". Kada je Catherine de Medici postala kraljica Francuske 1533. godine, donijela je talijanske slastice u Francusku, gdje su se maccheroni razvili u sofisticiraniju verziju kakvu poznajemo danas.


Pravi procvat dogodio se u 19. stoljeću kada su francuski slastičari počeli stvarati verzije s dva biskvita, između kojih je stavljen krem ​​nadjev.


Ova verzija je danas poznata kao ''macaron Parisien'' ili ''macaron Parisien'' i ona je koja je osvojila svijet.


Trikovi za savršeni macaron: Što trebaš znati?


Izrada macaronsa ima nekoliko ključnih koraka koje moraš savladati ako želiš postići savršene rezultate. Iako se na prvu mogu činiti kompliciranima, ovi trikovi pomoći će ti da izbjegnete najčešće pogreške.


1. Točno se pridržavaj recepta


Kada radiš macarons, preciznost je ključna. Mjerenje "na oko" nije opcija - najbolje je koristiti vagu za precizno odmjeravanje sastojaka jer je omjer sastojaka bitan za strukturu i teksturu macaronsa. Netočno odmjereni sastojci mogu uzrokovati da ljuske nemaju pravu teksturu.


2. Sastojci trebaju biti na sobnoj temperaturi


Jedan od ključnih koraka u izradi savršenih macaronsa je osigurati da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi. Bjelanjci moraju biti dobro umućeni, što se postiže samo ako su na sobnoj temperaturi. Također je bitno da se bademovo brašno i šećer dobro izmiješaju kako bi smjesa bila ujednačena i glatka.


3. Pravilna tehnika miješanja (macaronage)


Miješanje macaron smjese (tzv. ''macaronage'' tehnika) jedan je od najvažnijih koraka u pripremi macaronsa.

Ako premalo miješaš, smjesa će biti pregusta pa se macaronsi neće dobro razmazati. Ako previše miješaš, smjesa će biti previše tekuća, a macaronsi neće imati karakterističnu hrskavu ljusku. Cilj je glatka, sjajna smjesa.


4. Pravilno sušenje prije pečenja


Prije nego stavi macaronse u pećnicu, potrebno je ostaviti da se smjesa suši na plehu oko 30-60 minuta, ovisno o vlažnosti u prostoriji. To omogućuje stvaranje tanke korice na vrhu, što je ključno za njihov karakterističan izgled i teksturu. Tijesto se ne smije lijepiti za prste kada ga dodirujemo; tada znamo da su dovoljno osušene.


5. Pečenje na odgovarajućoj temperaturi


Pečenje macaronsa može biti osjetljivo. Previsoka temperatura pećnice može uzrokovati pucanje ili previše dizanje ljuskica, dok preniska temperatura neće dati željenu hrskavu koricu. Najbolje je peći macaronse na 150-160°C oko 12-15 minuta, ali poželjno je između toga provjeriti kako se peku jer svaka pećnica radi malo drugačije.


Pojednostavi svoj život uz BAM Mješavino za makrone


Lako priprema macaronsa zahtijeva određenu preciznost i strpljenje, naša BAM Mješavina za makrone može učiniti proces mnogo jednostavnijim.


Naša mješavina stvara podatnu masu koja se lako oblikuje i omogućuje ti da napraviš oko 20 savršenih macaronsa.


Priprema je zaista jednostavna - dovoljno je dodati vodu u smjesu, promiješati i oblikovati macaronse. Ne moraš brinuti o točnim omjerima sastojaka ili pravilnoj tehnici miješanja, jer se smjesa brine da smjesa uvijek bude savršena.


BAM Mješavina za makrone je univerzalan i pogodan za izradu klasičnih i egzotičnijih verzija macaronsa.


Ideje za najbolje nadjeve za macaronse


Macaronsi su divni sami po sebi, ali prava čarolija je u nadjevima koji ih čine još ukusnijima i zanimljivijima.


Nadjeve možeš prilagoditi svom ukusu, godišnjem dobu ili posebnoj prilici. Evo nekih od najpopularnijih ideja za nadjeve koji će tvoje macaronse podići na višu razinu.


Čokoladni ganache


Klasik koji nikada ne razočara je čokoladni ganache. Napravljen je od mješavine vrhunske čokolade i slatkog vrhnja za stvaranje glatke, kremaste teksture. Možeš eksperimentirati s različitim vrstama čokolade, poput tamne, mliječne ili bijele, i dodati arome poput vanilije ili korice naranče.


Krema od maslaca s različitim okusima


Krema od maslaca još je jedno popularno punjenje za makarone. Osnovni recept možeš prilagoditi bilo kojem okusu koji želiš - od klasične vanilije, čokolade i kave do egzotičnih okusa poput matche, ruže ili lavande.


Prednost buttercreama je što ga možeš i obojiti, što ti omogućuje da budeš još kreativniji.


Voćni džemovi i preljevi


Za osvježavajući okus možeš koristiti razne voćne džemove, marmelade ili piree.


BAM džem od jagoda bez dodanog šećera daje sočan i zdraviji nadjev, dok BAM preljev od marakuje dodaje svježinu i malo kiselosti makaronima, uravnotežujući slatkoću kore.


Važno je samo da voćni nadjev ne bude previše tekući jer macaronsi mogu biti previše natopljeni.


Krema od lješnjaka ili badema


Kreme od orašastih plodova poput kreme od lješnjaka ili badema također su odličan izbor.


BAM namaz od kave i lješnjaka sadrži najmanje 50% najbolje prženih lješnjaka iz Pijemonta. Kombinacija orašastih plodova i čokolade daje makaronima bogat, kremast okus.


Dodatak BAM paste od lješnjaka čini kremu još boljom.


Krema od sira


Krema od sira može se koristiti za izradu nadjeva koji su blago kiselkasti, ali izrazito kremasti. Ova krema je odlična u kombinaciji s jagodama ili borovnicama jer stvara svjež i uravnotežen okus.


Također se može aromatizirati koricom limuna ili BAM pastom od vanilije za slađe verzije.


Pravljenje makrona kao prava umjetnost


Makroni ali macaronsi su uistinu posebna poslastica koja spaja eleganciju, sofisticiranost i okus. Iako njihova priprema zahtijeva nešto više pažnje i preciznosti, nagrada je vrijedna truda.


Uz prave trikove i tehnike, koje otkrivamo u ovom članku, i ti možeš napraviti savršene makarone, baš poput onih kojima se divite u izlozima pariških slastičarnica!

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-8,11 €
Ukupno:
81,10 €72,99 €
-0%

O avtorju

Teja K.
Vsebinski marketing
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual