BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

TOP savjeti za najsavršenije kolačiće

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
top savjeti za najsavrsenije kolacice
Kolačići su često prva stvar koju naučimo peći: jednostavni su, zabavni i svi ih vole. Ali samo zato što su jednostavni, to ne znači da uvijek uspiju kako bi trebali. Smetaju vam keksići koji su previše mrvljivi, pretanki, pretvrdi ili se previše raspadaju na tepsiji? Evo naših savjeta kako uvijek dobiti najbolje kolačiće.
  • Uvijek važite brašno


Previše brašna može značiti razliku između suhih, krušnih kolačića i mekanih kolačića za žvakanje. A ako za vaganje brašna koristite kuhinjsku mjernu posudu, velika je vjerojatnost da dodajete previše. To je zato što je mjerenje volumena brašna vrlo neujednačeno: sve ovisi o tome koliko se brašna ugura u mjernu posudu. Ako je brašno jače stisnuto, u posudi za mjerenje može stati do 160 g brašna. Međutim, ako ga protresete prije uzimanja, kao što preporučujemo, mjerica će držati oko 120 g.


  • Provjerite je li maslac na odgovarajućoj temperaturi


Recepti za kolačiće često upućuju - 113 g neslanog maslaca na sobnoj temperaturi. Nemojte ignorirati posljednje tri riječi! Maslac mora biti odgovarajuće temperature za pjenasto miješanje sa šećerom (više o tome u nastavku), što znači da treba biti taman - ne prevruć i mekan, a ni prehladan i tvrd. Ali što točno znači sobna temperatura? Jednim prstom morate napraviti udubinu u maslacu, kao da ga utiskujete u glinu. Maslac ne smije biti toliko topao da se topi; još uvijek mora biti dovoljno hladno da prst ne bi potpuno utonuo. Najbolje je ostaviti maslac na pultu nekoliko sati da se zagrije na sobnu temperaturu prije upotrebe.


  • Pravilno umutite šećer i maslac 


Obično je jedan od prvih koraka u izradi tijesta za kekse pjenasto miješanje maslaca i šećera. Ovaj proces prozračuje smjesu - tvrdi kristali šećera režu maslac sobne temperature i stvaraju male zračne džepove koji pomažu kolačićima da se dignu tijekom pečenja. Ako maslac i šećer ne mutite dovoljno dugo i dalje će biti zrnasti i gusti pa se mogu dobiti zrnasti kolačići koji se ne napuhuju niti se rašire po tepsiji. Međutim, ako maslac i šećer mutite predugo, uvest ćete previše zraka, što može uzrokovati da se kolačići previše napuhnu tijekom pečenja i postanu kolačasti.


  • Nemojte zamijeniti granulirani bijeli šećer smeđim šećerom


Šećer je šećer, zar ne? Ne! Smeđi šećer je bijeli kristalni šećer kojem je dodana melasa - do 10% melase po masi. To čini nekoliko ključnih razlika prilikom pečenja kolačića. Osim dodavanja karameliziranog okusa i zlatne boje, smeđi šećer je kiseo i snižava pH, što je važno za aktiviranje sode bikarbone, sredstva za dizanje kvasca koje je obično potrebno u receptima koji koriste smeđi šećer (smeđi šećer s niskim pH + soda bikarbona s visokim pH = reakcija kvasca.) Ako se umjesto toga koristi kristalni šećer, razine kiseline i sredstva za kvašenje trebale bi biti promijenio kako bi se postigla ista reakcija. Ako koristite bijeli šećer umjesto smeđeg šećera, kolačići se mogu manje (ili više, ovisno o ostalim sastojcima u receptu) raširiti po plehu.


  • Nemojte preskočiti (ili skratiti!) vrijeme hlađenja


Hlađenje tijesta za kolačiće može biti neugodno - želite li doista duže čekati na svježe pečene kolačiće? Ali koliko god bilo primamljivo preskočiti ovaj korak, nemojte. To je ključno iz nekoliko razloga: hlađenje tijesta za kolačiće kontrolira širenje, koncentrira okus i stvara kolačiće s žvakaćom/hrskavom (a ne mekom/tekućom) teksturom. Izostavljanje ili skraćivanje vremena hlađenja može rezultirati tankim kolačićima koji su manje pečeni i manje ukusni. Stoga pričekajte dodatnih 30 minuta - isplati se.


Nema tajni za pravljenje savršenih kolačića, sve je u znanju i dosljednosti. Pridržavanje ovih savjeta pomoći će vam da postignete željenu teksturu, okus i izgled svojih kolačića. Ne zaboravite na važnost točnog mjerenja sastojaka, praćenja sastojaka i uputa. Vježbom i slijedeći naše savjete uskoro ćete otkriti tajnu pečenja savršenih kolačića svaki put kada ih napravite.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-0,79 €
Skupaj:
7,11 €

O avtorju

Ana F.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual