Sastojci:
- 225 g BAM tamne čokolade
- 120 ml slatkog vrhnja
- 120 ml mlijeka
- 2 žlice granuliranog šećera
- 2 žumanjka
- 1 žličica BAM paste od vanilije
- prstohvat soli
Čokoladna krema s jagodama nije samo ukusan desert, već i odličan izbor ako želite impresionirati svoje najdraže. Njime možete inspirirati Valentinovo ili podići romantičnu večeru na višu razinu uz ovaj desert. Kombinacija čokolade i jagoda često se povezuje s ljubavlju i romantikom pa će vas ovaj desert sigurno dobro raspoloženi.
Za pripremu čokoladne kreme s jagodama potrebno nam je samo nekoliko jednostavnih sastojaka, uključujući čokoladu, vrhnje i svježe jagode. Možete koristiti bilo koju vrstu čokolade, od tamne, mliječne do bijele, ovisno o ukusu. Za posebnu notu, desert se može preliti šlagom i malo čokoladnog umaka.
Priprema je zaista jednostavna. Ulijte čokoladne kapljice u posudu. U posebnoj posudi zagrijte vrhnje, ali pazite da ne zavrije. Zagrijano vrhnje prelijte preko čokolade. Ostavite smjesu nekoliko minuta da se čokolada otopi, a zatim miješajte dok smjesa ne postane glatka i sastojci se dobro sjedine. Zatim operite i osušite jagode te ih sitno narežite. Po želji nekoliko cijelih jagoda sačuvajte za ukras. Poslužite čokoladnu kremu u pojedinačnim zdjelicama ili čašama, zatim dodajte narezane jagode i malo tučenog vrhnja. I to je to! Jednostavna priprema ukusnog deserta.
Ako ste ljubitelj čokolade, možete probati i druge slastice na bazi čokolade. Pripremili smo nekoliko ideja:
Zagrijte vrhnje, punomasno mlijeko i šećer u prahu u loncu na srednje jakoj vatri. Miješajte dok se šećer ne otopi, pazeći da smjesa zavrije.
U posebnoj posudi istucite žumanjke i miksajte dok ne postanu glatki. Vruću smjesu vrhnja polako ulijevajte u zdjelu sa žumanjcima uz stalno miješanje. To sprječava da se jaja prekuhaju i propadnu. Smjesu ulijte natrag u tavu i stavite na laganu vatru. Stalno miješajte dok se smjesa ne zgusne i ne obloži stražnju stranu lopatice, oko 5-7 minuta.
Maknite posudu s vatre i smjesu prelijte preko čokolade. Pričekajte minutu da se čokolada otopi pa miješajte dok smjesa ne postane glatka i dobro povezana. Dodajte pastu od vanilije i prstohvat soli i ponovno promiješajte.
Čokoladnu kremu ulijte u male čašice i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata ili dok se ne stvrdne. Čokoladna krema se poslužuje hladna, po želji ukrašena šlagom, strugotinama čokolade ili svježim voćem.