Sastojci:
- 230 g BAM tamne čokolade
- 115 g maslaca sobne temperature
- 60 ml mlijeka
- 250 g šećera u prahu
- 1 žličica BAM paste od vanilije
Dekadentna i ukusna čokoladna krema za kolače izvrstan je način da dodate završni detalj svakom desertu. Bilo da radimo rođendansku tortu ili tražimo desert za zabavu, ova kremasta i bogata glazura sigurno će se svidjeti publici. Za pripremu kreme za čokoladnu tortu potrebno vam je samo nekoliko jednostavnih sastojaka.
Naravno, čokolada u ovom slučaju igra glavnu ulogu, stoga je važno koristiti kvalitetnu čokoladu. Uzmimo taksku koja će se lijepo otopiti, a pritom osigurati bogat okus. Trebat će nam i malo maslaca, mlijeka i šećera u prahu i pomoću njih stvoriti glatku i kremastu teksturu.
Čokoladna krema je vrsta čokoladne kreme ili punjenja koja se obično koristi za dodavanje okusa, teksture i bogatstva kolačima, tortama ili drugim desertima. Recept za čokoladniu kremu može varirati ovisno o vašim željama konzistencije, okusa i slatkoće. No obično uključuje čokoladu i njezinu kombinaciju s maslacem, vrhnjem, mlijekom ili kondenziranim mlijekom i šećerom u prahu. Neki recepti također mogu sadržavati kakao prah, ekstrakt vanilije ili druge arome.
Čokoladna krema se može koristiti kao nadjev između slojeva torte ili kao glazura za prekrivanje cijele torte. Također se može namazati na muffine, namazati na kolačiće ili koristiti za umakanje voća. Čokoladna krema za kolače popularan je izbor ljubitelja čokolade, a može se pripremiti u raznim nijansama, od svijetle mliječne čokolade do tamne i intenzivnih okusa.
Okus i tekstura čokoladne kreme uvelike ovisi o kvaliteti korištene čokolade. Preporučamo koristiti čokoladu s visokim udjelom kakaovih tvari.
Maslac i šećer dobro umutiti. Maslac i šećer moramo dobro umutiti da dobijemo laganu i rahlu glazuru. Tako ćete unijeti zrak u smjesu i stvoriti glatku strukturu.
Postupno dodajte čokoladu. Nakon što ste dodali otopljenu čokoladu u maslac i šećer, dodajte malo po malo, dobro tučeći između svakog dodavanja. Time sprječavate stvrdnjavanje čokolade i osiguravate da smjesa ostane glatka.
Čokoladnu kremu dobro ohladite. Ako je glazura premekana, ohladite je u hladnjaku nekoliko minuta prije upotrebe. Tako će se stvrdnuti i lakše ćete ga mazati ili mazati po torti.
Čokoladnu kremu možete začiniti dodatnim okusima. Evo nekoliko ideja:
Otopite čokoladu u vodenoj kupelji. Povremeno promiješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i postane glatka. Zatim u zasebnoj zdjeli električnom miješalicom istucite maslac dok ne postane lagan i pjenast. Postupno dodajte šećer u prahu i između svakog dodavanja dobro miješajte.
Dodajte otopljenu čokoladu. Kad se maslac i šećer dobro sjedine, postupno ulijevati otopljenu čokoladu i nastaviti miksati dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Na kraju umiješajte mlijeko i pastu od vanilije i miksajte dok se ne sjedini.
Zatim čokoladnu kremu dobro ohladite. Ako je krema premekana, prije upotrebe je možete ohladiti u hladnjaku 10 do 15 minuta. Kada se torta potpuno ohladi, premažite sloj čokoladne kreme odozgo ili između slojeva torte. Za kreiranje željenog uzorka možete koristiti lopaticu ili vrećicu za cijev.