
Sastojci:
- 480 ml mlijeka
- 80 g BAM kakaa u prahu
- 160 ml votke
- 350 g šećera
- 300 g slatkog vrhnja
Čokoladni liker bez pudinga ukusno je i svestrano, sve popularnije alkoholno piće domaće proizvodnje. Pravi se tako da se kao baza koristi alkohol, primjerice rakija ili votka, u koje se umiješa čokolada. Rezultat će biti bogato, kremasto i dekadentno piće s okusom čokolade. Bit će joj teško odoljeti!
Jedan od ključnih sastojaka čokoladnog likera je naravno kakao u prahu koji je sirovina za izradu čokolade. Kakao je bogat antioksidansima i povezuje se s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući bolje zdravlje srca i manji rizik od određenih vrsta raka. U proizvodnji čokoladnog likera koristi se visokokvalitetni kakao kako bi se osigurao najbolji mogući okus.
Drugi važan sastojak čokoladnog likera je alkohol. Vrsta alkohola koja se koristi može varirati ovisno o željenom okusu i jačini likera. Rakija je popularan izbor jer se pravi od vina i ima voćni, cvjetni okus koji se dobro slaže s čokoladom. Vodka je neutralno alkoholno piće od kojeg možemo pripremiti laganiji i mekši liker.
Čokoladni liker može se piti sam, ohlađen ili s ledom, ili se može koristiti kao dodatak raznim koktelima. Jedan popularan način upotrebe čokoladnog likera je čokoladni martini, koji se pravi miješanjem votke, čokoladnog likera i vrhnja ili mlijeka. Još jedan popularan koktel je čokoladni cordial, koji se pravi miješanjem čokoladnog likera s jakim alkoholnim pićima poput džina ili viskija.
Recept za čokoladni liker može biti jednostavan poput miješanja kakaovog praha u alkohol, ili može biti složeniji dodavanjem vrhnja ili mlijeka, vanilije i raznih začina kako bi se stvorio jedinstveni profil okusa.
Možemo pripremiti i domaći liker od čokolade koji će oduševiti ljubitelje ruma.