Čokoladne šnite jedne su od najomiljenijih slastica u Sloveniji. A zato što postoji jako puno različitih varijanti recepta za ovu slasticu, čokoladne šnite razlikuju se od kuhinje do kuhinje. Mi vam ovoga puta predstavljamo kanadsku varijantu – Nanaimo čokoladne šnite.
Čokoladni kvadratići koji su postali čokoladne šnite
Nanaimo čokoladne šnite vrlo su slične našim varijantama ove slastice, ali ih za razliku od naših ne pripremamo u pećnici. Ovo kanadsko remek djelo tradicionalno je sastavljeno od tri sloja: dno je sastavljeno od oblatni i komadića kokosa, nadjev je od kreme od vanilije, a na vrhu je sloj čokoladne kreme. Čak i za kanadske šnite postoji čak nekoliko različitih recepata; razlikuju se prije svega po okusu nadjeva (uz vaniliju, Kanađani najviše vole okus metvice, maslaca od kikirikija i kokosa).
Iako navodno recept za njih postoji već vrlo dugo, prvi je recept objavljen u kuharici 1952. pod imenom »čokoladni kvadratići«, godinu dana kasnije u drugoj su ih kuharici nazvali onako kako ih nazivamo i danas – Nanaimo čokoladne šnite. I danas za njih postoje razni nazivi, ali ovo je ime je ostalo tako poznato jer je 1986. godine domaćica Joyce Hardcastle iz grada Nanaimo s ovim receptom pobijedila na lokalnom natjecanju za najbolju slasticu. Od tada nadalje je gospođa Hardcastle zaštitno lice Nanaimo čokoladnih šnita.
Pripremite Nanaimo čokoladne šnite bez pečenja
Donji recept zasigurno će vam se svidjeti jer nema pečenja. Izrađivanje će vam doduše oduzeti nešto vremena (približno 2 sata), ali konačni je proizvod vrijedan uloženog truda. Ako budete primijenili donji recept, moći ćete se zasladiti dnom od kombinacije maslaca, kakaa u prahu, usitnjenih lješnjaka, zdrobljenih keksa i kokosa te nadjevom od kreme od vanilije, prelivenog slojem rastopljene čokolade.