Recept za browniese s čokoladnim kapljicama
Vrijeme pripreme:
45 min
Zahtjevnost:
2
Broj sastojaka:
11
|
|
I vi obožavate browniese s puuuuuno čokolade? Onda ste na pravom mjestu jer vam ovoga puta predstavljamo recept za browniese sa slasnim čokoladnim kapljicama.
Tajanstveni izvor browniesa
Svaki kuhar zna da je ponekad teško osmisliti novi recept koji će naše osjetilo okusa odvesti u nebesa – a recept za browniese nije nikakva iznimka. Pitate se koji ga je majstor osmislio? Još 1893. godine je kuhar poznatog čikaškog hotela dobio zadatak da za neku manifestaciju pripremi slasticu koju će se pojesti još lakše nego komad pite i koja će biti manja od komada torte. Njegovih spretnih prstiju djelo bio je brownie s dvaput više čokolade od predviđene doze u današnjim receptima, a uz to ih je još obogatio orasima i preljevom od marelice.
Mnogi čokoholičari se još danas pitaju nije li to samo mit, je li se zaista radilo o browniesima jer prema nekim izvorima prvi je recept za njih u kuharici 1896. godine objavila Fannie Farmer, a koja je svoj recept za browniese (koji su na početku bili keksi) prilagodila tako da ih je bilo moguće pripremiti u pravokutnom pladnju. Ali taj recept nije sadržavao niti komadić čokolade! Tek 2 godine kasnije je časopis grada Kansasa objavio recept za browniese s čokoladom. Pravi izvor prvih browniesa će tako vjerojatno ostati vječna tajna.
Odakle su browniesi dobili ime?
Mnogi se također pitaju odakle su browniesi dobili svoje posebno ime. Tako kao što nema sasvim točnog odgovora na pitanje kako su nastali, nema ni sasvim točnog odgovora zašto se tako zovu. Najvjerojatnije su svoje ime dobili po dječjem stripu u kojem glavnu ulogu imaju Browniesi, izmišljeni vilenjaci kojima se događaju razne peripetije.
Razvojem čokoladne industrije, a time i sve većom dostupnošću do kakaa odnosno čokolade u 20. stoljeću čokoladni browniesi ubrzo su osvojili svijet. Brzo su očarali prije svega domaćice zbog svoje jednostavne pripreme jer one više nisu samo brinule o djeci i kući, već su počele odlaziti i na posao. Za njihovu popularnost zaslužni su i masovni mediji, jer su ih pripremali u mnogim kuharskim emisijama u SAD-u i drugdje po svijetu.