BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA13 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Čokoladni sufle: elegantna i ukusna slastica

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
cokoladni sufle: elegantna i ukusna slastica

Čokoladni nabujak ili souffle klasična je francuska slastica poznata po svojem elegantnom izgledu, a oduševljava bogatim čokoladnim okusom. Nabujak se priprema od tučenih jaja, šećera i čokolade, a peče se u posebno pripremljenim posudama dok ne nabubri, čime se dobiva lagana i prozračna tekstura. Rezultat je dekadentna, bogata i čokoladna slastica koja je savršena za svaku priliku. Ključ savršenog čokoladnog nabujka jest upotreba vrlo kvalitetnih sastojaka i točno pridržavanje recepta. Čokolada koja se upotrebljava mora biti najbolje kvalitete jer je ona temelj dobrog nabujka. Za ovu slasticu preporučuje se dobar kakao u prahu ili gorka, tamna čokolada. Jaja također trebaju biti svježa i sobne temperature, što pomaže da tekstura bude lagana i prozračna.

1. Čokoladni nabujak moderna je slastica. Istina?

Zapravo ne. Povijest čokoladnog nabujka seže u Francusku 18. stoljeća, gdje su ga prvi put pripremili francuski kuhari. Riječ „souffle” izvedena je iz francuske riječi „souffler” što znači „napuhati” ili „napuhati se”. Čokoladni nabujak prema tradicionalnom se receptu priprema od čokolade, šećera i bjelanjaka. Smjesa se zatim peče u posudi za nabujak, odnosno dubokoj posudi s ravnim stranicama koja je posebno dizajnirana za nabujke. Posuda se zatim stavlja u pećnicu, gdje toplina uzrokuje da se smjesa napuhne i digne, stvarajući prepoznatljivu laganu i prozračnu teksturu nabujka. U 19. stoljeću nabujak postaje sve popularnija slastica u Francuskoj i zapravo se počinje smatrati pravom delicijom. Čokoladni nabujak često se služio u vrhunskim restoranima i smatrao se simbolom francuske kuhinje. Međutim, u 20. stoljeću čokoladni je nabujak postao dostupniji široj javnosti te se mogao pronaći i u običnijim restoranima. Napretkom tehnologije i slastičarskog znanja razvijene su i tehnike hlađenja i zamrzavanja koje omogućuju da se čokoladni nabujak pripremi unaprijed, zamrzne i ponudi kad se za to ukaže potreba. Danas se čokoladni nabujak smatra klasičnom francuskom slasticom u kojoj uživaju ljudi diljem svijeta. I dalje se smatra delicijom i često se poslužuje u vrhunskim restoranima, ali može se pripremiti i kod kuće uz dobar recept i tehnike. 

2. Kako se priprema čokoladni nabujak?

Priznajemo, priprema vrhunske slastice svakako nije lagana i zahtjeva kombinaciju poprilično velikog slastičarskog iskustva i vještine. Ali uz malo vježbe i BAM savjeta, možete postati pravi slastičarski majstor ili majstorica te pripremiti vrhunsku francusku slasticu. Točno slijedite recept i točno izmjerite sve sastojke. To će osigurati pravilnu pripremu vašeg nabujka. Jaja pravilno razdvojite. Jaja razdvojite tako da ih razbijete o ravnu površinu i pažljivo odvojite bjelanjke od žumanjaka. Pazite da žumanjak ne uđe u bjelanjke jer ih onda nećete moći pravilno umutiti. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Tucite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Tako će nabujak dobiti karakterističnu laganu i prozračnu teksturu. Nabujak pecite u odgovarajućoj posudi. Upotrebljavajte posude za pečenje ili nabujke odgovarajuće veličine i oblika. Tako će nabujak pravilno narasti. I nemojte zaboraviti: Vježbom do savršenstva. Kao i za svaki recept, za pripremu nabujka potrebna je vježba. Nemojte odustati ako vam nabujak ne uspije prvi put jer ćete vježbom biti sve bolji i bolji. Kako bi vam priprema bila još lakša, pripremili smo smjesu za pripremu čokoladnog nabujka. Mješavina za čokoladni nabujak daje rahlu, laganu i prozračnu podlogu za poznati francuski desert. Priprema izvrsnog čokoladnog nabujka tako će biti još lakša. 

3. Još nekoliko zanimljivih činjenica

Nabujak se može pripremati i od različitih vrsta čokolade, primjerice mliječne, bijele ili tamne čokolade. Priprema nabujka smatra se delikatnim postupkom i zahtijeva vježbu, ali kad savladate taj postupak, moći ćete impresionirati svoje goste ovom elegantnom slasticom. Postoje različite varijante čokoladnih nabujaka, može im se, na primjer, dodati liker, citrusi ili kava kako bi se poboljšao okus čokolade. Čokoladni nabujak odlična je slastica za posebne prilike, primjerice za valentinovo jer se smatra romantičnom i dekadentnom slasticom.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-1,48 €
Skupaj:
13,32 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual