Torte na više katova oličenje su elegancije i profinjenosti, što ih čini savršenima za posebne prigode kao što su vjenčanja, rođendani i godišnjice.
Međutim, rezanje tako veličanstvene torte na više katova može se činiti kao zastrašujući zadatak, pogotovo ako to prije niste radili. No ne brinite, zato smo tu. Provest ćemo vas kroz ispravne korake jednostavnog rezanja torte na više katova.
1. Pri rezanju torte pripazite na broj gostiju
Prvi korak u rezanju torte na više katova jest odrediti broj gostiju kojima ćete poslužiti tortu. To će vam pomoći odrediti broj komada koje trebate izrezati iz svakog kata torte na više katova. Prema tome prije nego što počnete rezati tortu možete izračunati broj komada potrebnih za svaki kat. To je korak koji se ne čini bitan, ali je ipak važno da torta bude izrezana na jednake komade i da je bude dovoljno za sve.
2. Odaberite odgovarajući nož i stalak za torte
Odgovarajući nož vrlo je važan čimbenik pri rezanju torte na više katova. Najbolje funkcionira nazubljeni nož jer ćete njime moći dobiti uredno i jednako odrezane komade. Provjerite je li nož dovoljno oštar i dugačak da dosegne dno najgornjeg ili najdonjeg kata torte.
Zatim treba pripremiti i stalak za tortu. Stalak za tortu pripremite tako da na njega stavite ubrus ili komad voštanog papira. Tako će stalak ostati čist, a komade ćete lakše prenijeti na tanjure.
3. Kako početi rezati tortu na više katova?
Rezanje počinjemo od donjeg dijela torte. Kako biste osigurali jednake komade, označite središte torte nožem, a zatim označite svaki centimetar po obodu torte. Tim se oznakama služite kao smjernicama pri rezanju i nježno prerežite tortu. Pazite da nožem zarežete skroz do dna.
Kad ste gotovi s rezanjem donjeg kata, prijeđite na srednji kat. Ponovite isti postupak označavanja sredine i oboda te režite duž oznaka. Pripazite da vam ruka bude mirna dok režete kako bi komadi bili ujednačeni.
Na kraju je vrijeme za rezanje gornjeg kata torte. Taj je kat obično manji, pa ćete morati narezati manje komada. Slijedite isti postupak kao i za druge katove označavanjem središta i oboda, a zatim režite duž oznaka.
4. Posluživanje torte
Kad ste tortu narezali i svi su komadi spremni za serviranje, premjestite ih na tanjure lopaticom za serviranje torte. Po želji na svaki komad možete dodati žlicu tučenog vrhnja ili sladoleda.
5. Trikovi i savjeti za rezanje torte na više katova
Prije rezanja provjerite nije li torta pretopla. Hladnu tortu lakše ćete rezati jer se nadjev neće lijepiti za nož.
Prije rezanja stavite tortu na ravnu površinu kako biste bili sigurni da su komadi ravnomjerno izrezani.
Tijekom rezanja nož treba biti čist i suh kako se torta ne bi zalijepila za nož. Možete si pomoći mješavinom vruće vode i malo mlijeka u kojoj ćete isprati nož između svakog reza.
I još najvažniji savjet: Za rezanje torte na više katova odvojite dovoljno vremena. Ako imate problema tijekom rezanja, uzmite pauzu i vratite se rezanju kasnije.