BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Najbolji čokoladni desert: Souffle ili lava kolač?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
najbolji cokoladni desert: souffle ili lava kolac
Kada razmišljate o čokoladnim slasticama koje svojom izuzetnom teksturom i okusom plijene pažnju ljubitelja slastica, soufflé i lava cake svakako su na vrhu liste.

Obje slastice pravi su vrhunac, ali se uvelike razlikuju u pripremi i konačnom rezultatu.


Soufflé: Francuska elegancija


Sufle je poznat po jedinstvenoj pahuljastoj teksturi koja se postiže pažljivim tučenjem bjelanjaka i pažljivim miješanjem mase. Riječ je o slastici koja je sama po sebi umjetničko djelo jer zahtijeva preciznost i iskustvo u pripremi. Pravilno pripremljen soufflé osvaja laganom, pjenastom unutrašnjosti koja se uzdiže iznad ruba posude.


Glavne karakteristike souffléa:


1. Tekstura:

Soufflé se može pohvaliti prozračnom, pahuljastom strukturom koja se postiže pažljivim tučenjem bjelanjaka. Tijekom pečenja masa se diže i stvara svijetlu mutnu unutrašnjost.


2. Priprema:

Priprema souffléa zahtijeva pažljivo tučenje bjelanjaka i pažljivo miješanje kako bi se zadržala prozračnost mase. Peče se na visokoj temperaturi, obično između 200 i 220 °C, kako bi slastica brzo narasla.


3. Serviranje:
Soufflé je najbolji kada se posluži odmah nakon pečenja, jer se brzo raspada. Može se ukrasiti šećernim posipom, svježim voćem ili preljevom, što dodatno naglašava njegovu laganu teksturu.


Vrste suflejeva:


  • Čokoladni sufle: Bogata i intenzivna čokoladna verzija koja svojom pahuljastom strukturom oduševljava ljubitelje čokolade.
  • Vanilla Soufflé: Nježna i mirisna verzija koja koristi ekstrakt vanilije za lagane i svježe okuse.
  • Voćni sufle: Osvježavajuća verzija s različitim vrstama voća, idealna za ljetne mjesece.
  • Slani sufle: Varijanta s dodatkom sira, špinata ili gljiva, pogodna kao predjelo ili glavno jelo.

Lava Tortica: Čokoladno iznenađenje s tekućim središtem


Lava cake predstavlja potpuno drugačiji pristup čokoladnim desertima, fokusirajući se na kontrast između čvrstog vanjskog sloja i tekućeg središta. Također poznat kao "čokoladni lava kolač", ovaj desert nudi jedinstveno iskustvo okusa sa svojim bogatim čokoladnim središtem koje se izlijeva kada se prereže.


Glavne značajke lava kolača:


1. Tekstura:

Lava cake ima čvrsti vanjski sloj dok je unutrašnjost tekuća. Kada prerežete tortu, čokoladna sredina se izlije, stvarajući iznenađujući učinak.


2. Priprema:

Priprema lava kolača je nešto lakša u odnosu na soufflé. Tijesto mora biti pripremljeno tako da izvana ostane čvrsto, a sredina tekuća. Peče se kraće vrijeme na nižoj temperaturi, obično oko 180 °C.


3. Serviranje:
Lava kolač se može poslužiti topao ili hladan, često preliven sladoledom od vanilije ili voćnim preljevom kako bi se još više istaknuo okus čokolade.


Usporedba: Soufflé vs. lava kolač


1. Tekstura:

  • Soufflé: ima pahuljastu, mutnu teksturu koja se diže tijekom pečenja i brzo se skuplja dok se hladi.
  • Lava kolač: Nudi čvrsti vanjski sloj s mekim, tekućim središtem koje se lijeva kada se reže.

2. Priprema:

  • Soufflé: Zahtijeva pažljivo tučenje bjelanjaka i pažljivo miješanje, pečenje na visokoj temperaturi za postizanje lagane teksture.
  • Lava kolač: priprema je jednostavnija, s fokusom na održavanje središnjeg dijela tekućinom. Peče se kraće vrijeme na nižoj temperaturi.

3. Serviranje:

  • Soufflé: Poslužite odmah nakon pečenja jer se brzo raspada. Može se ukrasiti raznim dodacima.
  • Lava kolač: Može se poslužiti topao ili hladan, često uz dodatak sladoleda ili voća.

Uvijek savršen rezultat bez stresa


Ako želite napraviti savršen čokoladni soufflé, a nemate puno vremena i iskustva, BAM čokoladni soufflé mix je odličan izbor. Ova smjesa daje pahuljastu, laganu i prozračnu podlogu za čokoladni desert. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat je uvijek nevjerojatan.


Upute za pripremu:


Sastojci:



Priprema:


1. Korak:

Smjesu dobro izmiješajte s jajima.


2. Korak:
Tamnu čokoladu otopiti na pari i dodati u smjesu od jaja. Dobro promiješajte.


3. Korak:
Masu staviti u frižider na 15 minuta, pa ohlađenu sipati u podmazane modele (80-95 g mase po modelu).


4. Korak:
Pecite 10-15 minuta na 200-220 °C. Vrijeme pečenja prilagodite količini mase u kalupima i željenoj sredini.


5. Korak:
Čokoladni soufflé izvadite iz kalupa i poslužite ih tople.


BAM savjeti:


  • Masu možete obogatiti BAM pastom od vanilije za dodatnu aromu.
  • Pečeni čokoladni soufflé ukrasite svježim voćem, šećernim posipom ili BAM preljevom ili dodajte žlicu BAM namaza i kuglicu sladoleda.
  • Soufflé je odličan izbor za posebne prilike kao što su Valentinovo, Majčin dan, rođendan ili godišnjica braka. Također je izvrsna poslastica kojom ćete šarmirati svoje goste.

Kada usporedimo soufflé i lava cake, shvaćamo da su to dva različita pristupa pripremi čokoladnih slastica. Soufflé predstavlja pravi izazov svojom pahuljastom teksturom koja zahtijeva preciznost i vještinu pripreme, dok lava cake nudi jednostavniji, ali jednako zadovoljavajući način uživanja u čokoladi s njezinim iznenađujućim tekućim središtem. Soufflé i lava cake su izvanredni na svoj način, svaki sa svojom jedinstvenom pričom i okusom.

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-10,26 €
Ukupno:
102,60 €92,34 €
-0%

O avtorju

Maja K.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual