Uskrs se diljem svijeta obilježava jedinstvenim kulinarskim običajima koji odražavaju radost života. Dok su jaja, šunka i posebne vrste kruha središnji dio uskrsnih jela, slastice donose pravo veselje i boju na svečane stolove.
Uskrs se diljem svijeta obilježava jedinstvenim kulinarskim običajima koji odražavaju radost života. Dok su jaja, šunka i posebne vrste kruha središnji dio uskrsnih jela, slastice donose pravo veselje i boju na svečane stolove.
Raznolikost uskršnjih slastica diljem svijeta svjedoči o bogatoj kulturnoj baštini i regionalnim razlikama koje se iz godine u godinu prenose s koljena na koljeno.
Tradicionalni uskršnji deserti
- Potica, rolada od dizanog tijesta, punjena raznim nadjevima, neizostavna je slastica na uskršnjem stolu u Sloveniji. Njegove inačice, poput orahnjače, makovnjače ili rogača, dokaz su kulinarske domišljatosti Slovenaca.
- Folar, slatki kruh iz Portugala, tradicionalno sadrži cijela jaja umetnuta u tijesto, simbolizirajući ponovno rođenje i plodnost.
- Tsoureki, grčki pleteni kruh začinjen mastikom i mahlebom, neizostavan je u grčkim uskršnjim običajima.
Moderne slasticeDanašnje vrijeme donosi svježe interpretacije tradicionalnih slastica, poput veganskih potica, bezglutenskih folarija i čokoladnih proizvoda u obliku uskršnjih simbola.
Ova ljupka šarena jaja prožeta su BAM-ovim jedinstvenim okusima zlata, naranče i jagode, čokolade, dajući im dašak luksuza i slatkoće. Ne samo da su ukusni, već su i iznimno zabavni za napraviti, pogotovo u društvu naših mališana. Zajedno s djecom možete uživati u miješanju boja, oblikovanju jaja i naravno zasladiti ih kremom od vanilije kojom su punjena.
Slijedite upute u nastavku za izradu jednostavnih uskršnjih jaja u obliku ružičastog tartufa koja kombiniraju fino mljevene kolačiće s krem sirom i prekrivena su sjajnom rubin čokoladom. Ovaj recept savršena je ideja za blagdansko zaslađivanje ili kao originalan poklon koji će svojim atraktivnim izgledom i vrhunskim okusom zasigurno oduševiti svakoga.
Babka, slatki kolač s kvascem istočnoeuropskog podrijetla, izvrsna je alternativa klasičnoj potici. Svojim pletenim oblikom i sočnim nadjevom nije samo vizualno privlačan, već i iznimno ukusan. Babka, obogaćena BAM-ovim čokoladno-lješnjakovim namazom, unosi svježinu na svečani stol, uz poštovanje tradicije kroz klasičnu tehniku pripreme dizanog tijesta.
Ova moderna interpretacija klasičnog uskršnjeg deserta spaja svježinu limuna s bogatim, kremastim veganskim nadjevom od sira i sočnošću borovnica. Korištenje kokosovog mlijeka i bademovog brašna stvara laganu, ali ukusnu teksturu, dok prirodne boje borovnica i limunove korice na vrhu torte daju svečani štih. Ovaj kolač savršen je kraj uskršnjeg obroka za one koji traže biljne alternative.
Ovi slatki uskršnji zečići zelene boje napravljeni su od matcha tijesta prelivenog kremom od bijele čokolade s malo narančine kore za osvježavajući dodir. Njihova jedinstvena, živahna boja i nježan, suptilan matcha okus čine zečiće ne samo ukusnim, već i estetskim izborom koji će zasigurno privući pažnju na blagdanskom stolu.
Uskrsni mliječni kruh popularan je desert koji svojom mekom, pahuljastom teksturom i suptilnim slatkim okusom simbolizira blagdansku toplinu i obiteljsko okupljanje. Za pripremu ovog deserta bit će vam potrebni osnovni sastojci kao što su brašno, suhi kvasac, toplo mlijeko, maslac, šećer, jaja i prstohvat soli.
Prvo umiješajte toplo mlijeko, malo šećera i kvasac te ostavite da se smjesa digne. U drugoj posudi pomiješajte brašno, preostali šećer i sol pa dodajte kvasac, otopljeni maslac i jaja. Tijesto dobro premijesite dok ne bude glatko i ostavite da se diže na toplom mjestu. Kada je tijesto udvostručilo volumen, oblikujte ga po želji, možete dodati slatki nadjev ili ostavite ravno te pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C dok kruh ne porumeni.
Prije posluživanja mliječni kruh možete ukrasiti šećernim preljevom ili posuti bademima za dodatni blagdanski štih. Ovaj uskršnji mliječni kruh savršen je za doručak ili kao desert koji će zasigurno impresionirati vaše najdraže.