BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA12 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Vafli za doručak

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 3 minute
vafli za dorucak

Vafli, koji potječu iz Belgije, pripremaju se od tijesta koje se peče u posebnom pekaču. Samo će tako nakon pečenja biti hrskavi izvana, a unutrašnjost će ostati mekana i prozračna. Vafli se obično poslužuju sa sirupom i maslacem, ali na vafle se mogu staviti i razni drugi sastojci, primjerice tučeno vrhnje, voće, šećer u prahu ili namazi. 

1. Što su uopće vafli i koje vrste postoje?

Jedna od najpopularnijih vrsta vafla jest belgijski vafl. Belgijski vafl priprema se od tijesta, a osnova za njegovu pripremu je kvasac. Obično je, naravno, veći i deblji od ostalih nama poznatijih vrsta vafla. Druga popularna vrsta su liješki vafli. Ovi vafli rade se od tijesta bogatog komadićima šećera koji se tijekom pečenja karameliziraju i daju vaflima jedinstvenu slatkoću. Smjesa za liješke vafle bit će gušća, a sami vafli su slađi. Briselski vafli slični su belgijskim vaflima, ali su tanji i laganije teksture. Također se rade od tijesta na bazi kvasca i obično se poslužuju sa sirupom i maslacem. Vafli se mogu i puniti. Punjeni vafli obično se pune raznim slatkim ili slanim nadjevima. Mogu se puniti vrhnjem, voćem, čokoladom ili pripremiti kao slani međuobrok te im se dodaje meso i sir. Sve se češće pojavljuju i vafli u obliku korneta. Često se pune sladoledom ili drugim slatkim preljevima. 

2. Kako se pripremaju vafli?

Vafli su jelo koje ne zahtijeva posebno slastičarsko umijeće, no ipak je dobro pridržavati se savjeta i trikova tijekom pripreme. U nastavku smo naveli neke od najvažnijih:  Upotrijebite odgovarajuću vrstu testa. Ako pripremamo prave tradicionalne belgijske vafle, upotrebljavamo tijesto na bazi kvasca. Odlučimo li se raditi klasične američke vafle, upotrijebit ćemo tijesto na bazi praška za pecivo.

Tijesto nemojte previše miješati. Pretjerano miješanje tijesta može nas iznenaditi tvrdim i debelim vaflima. Tijesto miješajte onoliko dugo koliko je potrebno da se sastojci povežu. Pekač za vafle treba zagrijati.  Ako pekač za vafle ranije zagrijete, osigurat ćete da se vafli ravnomjerno peku i da se ne lijepe za ploče pekača. Obratite pažnju na količinu tijesta. Na pekaču ne smije biti ni previše ni premalo tijesta.

BAM savjet: tijesta ima dovoljno kad su sve rupice na pekaču napunjene tijestom za vafle. Vafli za više osoba? Bez panike! Ako vafle pripremamo za više ljudi, prije posluživanja ih zagrijemo u pećnici koja treba biti zagrijana na nisku temperaturu. Tako će vafli ostati topli i hrskavi.

3. Mogu li se vafli napraviti bez posebnog pekača?

Vafli su svestrano jelo u kojem možete uživati u bilo koje doba dana, a i dalje su najpopularniji kao doručak ili užina. Vrlo se jednostavno pripremaju, pa ih možete pripremiti i kod kuće. Obično si pomažemo posebnim pekačem za vafle.

Mogu li se pripremiti i bez pekača? Mogu. Mogu se pripremati na dva načina: 

  • Priprema na štednjaku: Tavu koja se ne lijepi zagrijte na srednje jakoj vatri. U tavu ulijte tijesto za vafle i špatulom ga ravnomjerno rasporedite po površini. Pecite vafle oko 2 – 3 minute sa svake strane ili dok ne porumene.
  • Priprema u pećnici: Zagrijte pećnicu na 220 °C. Tijesto za vafle izlijte u namašćeni pekač. Pecite približno 8 do 10 minuta ili dok vafli ne porumene.
Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-5,33 €
Skupaj:
47,96 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual