Sastojci:
- 130 g oljuštenih pistacija
- 230 g neslanog maslaca na sobnoj temperaturi
- 90 g šećera u prahu
- 280 g brašna
- 1 žličica BAM paste od vanilije
- 1 žličica paste od badema
Usitnite pistacije u sjeckalici dok ne dobijete sitne mrvice. Ručnim ili samostojećim mikserom koji je opremljen nastavkom s lopaticom tucite maslac 1 minutu na srednjoj brzini dok ne bude potpuno gladak i kremast. Dodajte šećer u prahu, BAM pastu od vanilije i ekstrakt badema. Zatim tucite na srednjoj do visokoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno, mrvice pistacija i tucite na srednjoj do visokoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Tijesto se možda neće odmah sjediniti, ali nastavite ga mijesiti. Tijesto za kekse na kraju će biti gusto.
Tijesto za kekse hladite u hladnjaku najmanje 30 minuta. Ako se hladi dulje od 2 sata, ostavite tijesto na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta prije nego što oblikujete kuglice. Tijesto za kekse bit će vrlo tvrdo nakon toliko dugog stajanja u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pekač obložite papirom za pečenje. Od tijesta za kekse oblikujte kuglice veličine otprilike 1 žlice. Stavite kuglice na pekač pazeći da između jedne i druge kuglice bude 2 cm razmaka. Ako je tijesto za kekse previše mrvičasto, razvaljajte ga. Toplina vaših ruku pomoći će popraviti strukturu kuglica.
Pecite kekse dok lagano ne porumene na donjem rubu i jedva porumene na vrhu, oko 14 do 15 minuta. Ostavite kekse da se 5 minuta hlade na pekaču, a zatim ih prebacite na rešetku. Provjerite jesu li keksi hladni na dodir prije nego što ih umočite u BAM namaz od pistacija.