Sastojci:
- 3 jaja - podijeljena na žumanjke i bjelanjke
- 50g šećera
- 125g bijelog brašna tip 500
- pola paketića praška za pecivo
- 1 pumpica BAM paste od vanilije
- 50 ml vode ili mlijeka
- 50ml ulja
- 125 g otopljene BAM bijele čokolade
- 20g instant želatine u prahu
- 375g vrhnja za šlag (vrlo ohlađeno, držite u hladnjaku najmanje 10 sati prije uporabe)
- 135g BAM bijelog namaza od kokosa
- 20g krupno mljevenog kokosovog brašna
- 230g BAM bijele čokolade
- 135 -150g vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
- 80g BAM bijelog namaza od kokosa
Upute za pripremu:
1
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
2
U posudu prosijte brašno i prašak za pecivo.
3
U posebnoj posudi istucite bjelanjke u čvrsti snijeg.
4
U posebnoj posudi pomiješajte žumanjke, šećer i pastu od vanilije. Miješajte ručnim mikserom na većoj brzini dok smjesa ne postane glatka, pahuljasta i svijetla (oko 4 minute).
5
Dodajte ulje i mlijeko/vodu te promiješajte.
6
Postepeno uz neprestano miješanje dodajte smjesu brašna i praška za pecivo. Miješajte dok se ne stvori glatka smjesa bez grudica.
7
Zatim silikonskom lopaticom polako umiješajte snijeg od bjelanjaka i lagano promiješajte, ne ispuštajući sav zrak iz njega. Najlakši je način povući lopaticu duž dna i podići smjesu. Nastavite tako dok se ne stvori jednolična smjesa.
8
Biskvit izlijte u kalup (promjera 18 cm), obložen papirom za pečenje i pecite 30 minuta, odnosno dok na umetnutoj čačkalici nema sirovog tijesta. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim odrežite vrh biskvita kako biste dobili ravnu površinu. Vratite u kalup za pečenje ili oblikovanje torte.
1
Vrhnje i želatinu umutite u velikoj zdjeli dok se ne stvori snijeg, odnosno čvrsti šlag. Dodajte otopljenu, ohlađenu bijelu čokoladu, kokosovo brašno i namaz od kokosa te promiješajte da se sve sjedini u jednoličnu smjesu bez grudica.
2
Kremu rasporedite po ohlađenom biskvitu i stavite u hladnjak na najmanje 5 sati ili preko noći, a zatim pripremite preljev od čokolade.
1
Otopite bijelu čokoladu u vodenoj kupelji ili mikrovalnoj pećnici. Ostavite da se malo ohladi. Za to vrijeme zagrijte vrhnje na umjerenoj vatri i uklonite prije ključanja. Zatim ga postupno dodajte otopljenoj čokoladi i neprestano miješajte. Dodajte namaz od kokosa i dobro promiješajte. Masa će se u početku možda jako zgusnuti, a zatim popustiti i spojiti u jednoličnu smjesu. Ako je potrebno, dodajte još malo vrhnja dok ne dobijete glatki, gusti preljev.
2
Ohlađenu ledenu tortu pažljivo izvadite iz kalupa i stavite na rešetku za hlađenje. Prelijte pripremljenim preljevom i pospite listićima badema i krupnim kokosovim brašnom.
3
Torta je najbolja kad se poslužuje ledena, odnosno hladna, dakle izravno iz hladnjaka!