Sastojci:
- 65 g BAM PREMIUM prženih lješnjaka
- 135 g smeđeg šećera
- 315 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 240 g neslanog maslaca na sobnoj temperaturi
- 1 jaje
- 2 žličice BAM paste od vanilije
Keksi koji oblikom podsjećaju na linzere zapravo su keksi s lješnjacima u tijestu i slasnim nadjevom od karamela. Keksi će oduševiti svojim orašastim okusom, cimetom te slatkom i blago slanim karamelom. Keksi neće biti preslatki, pa u njima savršeno funkcionira žlica slanog karamela. Dodat ćemo im smeđi šećer, maslac i vaniliju.
Keksi će zahvaljujući pripremi i pravilno odabranim sastojcima biti mekani s blago hrskavim rubovima. Ako je moguće, pričekajte i kekse pojedite sljedeći dan. Tada se događa čarolija jer će se karamel nataložiti u keksima, čineći ih mekanima i punima okusa.
BAM savjet: Lješnjake u receptu možete zamijeniti drugim orašastim plodovima. Možete ih zamijeniti istom količinom badema, pistacija ili oraha. Možete ih upotrijebiti sirove ili tostirane. Možete upotrijebiti slane ili neslane, ovisno o tome želite li blago slan/sladak okus.
Osim ovih keksa možete pripremiti i:
U sjeckalicu stavite lješnjake i 67 g smeđeg šećera. Izdrobite u vrlo fine mrvice. U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.
Miješajte maslac s preostalim šećerom velikom brzinom dok ne dobijete potpuno glatku i kremastu smjesu, oko 2 minute. Dodajte jaje i BAM pastu od vanilije te miješajte na velikoj brzini dok se sastojci ne sjedine, približno 1 minutu. Smjesa može izgledati kao da nije sjedinjena ili se zgrušala – to je u redu. Mokrim sastojcima dodajte mješavinu brašna i mljevenih lješnjaka te miješajte na niskoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Tijesto će isprva biti mrvičasto i presuho, ali će se konačno sjediniti nakon nekoliko minuta miješanja.
Podijelite tijesto na 2 jednaka dijela, poravnajte ih i omotajte plastičnom folijom. Tijesto hladite u hladnjaku najmanje 3 sata. Ako se hladi dulje od 3 sata, ostavite ga na sobnoj temperaturi barem 30 minuta prije valjanja. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pekače obložite papirom za pečenje.
Uzmite jedno ohlađeno tijesto za kekse. Radnu plohu, ruke i valjak za tijesto obilno posipajte brašnom. Tijesto može postati ljepljivo dok radite, pa imajte dodatno brašno u blizini kako biste ga po potrebi mogli upotrijebiti. Druga je mogućnost da tijesto popuca tijekom valjanja. Pričekajte nekoliko minuta da ponovno omekša. Što više radite s njim, to će postati mekše. Disk razvaljajte na 0,5 cm debljine. Kalupom za kekse izrežite tijesto u oblike. Uvijek budite nježni i polako radite s ovim osjetljivim tijestom. Preostalo tijesto ponovno razvaljajte i nastavite rezati dok sve ne potrošite. Isto ponovite s drugim komadom tijesta. Trebali biste imati oko 50 – 64 keksa ovisno o veličini. Na polovici keksa kalupom za kekse izrežite rupu u sredini.
Cijele kekse i kekse s rupama stavite na 2 cm jedne od drugih na zasebne pripremljene pekače. Cijele kekse pecite približno 11 do 13 minuta ili dok rubovi lagano ne porumene, a one s rupama pecite približno 10 do 12 minuta. Pekače okrenite na polovici pečenja. Kekse ostavite da se 5 minuta hlade u pekaču. Sve kekse prebacite na rešetku da se do kraja ohlade prije no što ih počnete sastavljati.
Na dno cijelih keksa stavite 2 vrhom pune žličice BAM preljeva Toffee karamel. Na svaki pažljivo stavite keks s rupom i nježno pritisnite prema dolje kako biste dobili sendvič od keksa. Keksi će ostati svježi ako ih 2 dana držite pokrivenima na sobnoj temperaturi, a u hladnjaku mogu trajati do tjedan dana.