1
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup za 12 muffina obložite papirnatim košaricama za muffine. Od ovog recepta dobije se približno 15 muffina.
2
Pripremite tijesto. U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
3
Miješajte maslac, šećer i koricu limuna na srednjoj do velikoj brzini dok ne dobijete kremastu smjesu, oko 2 minute. Dodajte jaja i BAM pastu od vanilije te miješajte na srednjoj do velikoj brzini, sve dok se svi sastojci ne povežu, približno 1 minutu. Dodajte suhe sastojke, mikser prebacite na malu brzinu i polagano ulijevajte mlijeko i sok od limuna. Miješajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte pobrašnjene borovnice.
4
Papirne košarice napunite smjesom samo do ⅔. Pecite 18 – 21 min ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Pustite da se muffini do kraja ohlade prije no što dodate glazuru.
5
Pripremite glazuru. Umutite krem sir i maslac u velikoj zdjeli ručnim ili samostojećim mikserom opremljenim pjenjačom ili nastavkom za mućenje. Miješajte na srednjoj brzini dok smjesa ne postane glatka, oko 2 minute. Dodajte šećer u prahu, BAM pastu od vanilije i sol. Miješajte na niskoj brzini 30 sekundi, zatim mikser prebacite na srednju brzinu i miješajte još pune 2 minute. Probajte i po želji dodajte još prstohvat soli.
6
Glazuru stavite na ohlađene muffine. Ukrašene muffine hladite najmanje 20 minuta nepokrivene kako bi se glazura stvrdnula prije posluživanja.