Sastojci:
- 60 ml hladne vode ili mlijeka
- 7 g želatine u prahu
- 480 ml slatkog vrhnja za šlag
- 50 g šećera
- 1/2 BAM mahune vanilije
Panna cotta na talijanskom znači „kuhano vrhnje”.
Sama priprema panna cotte uključuje vrlo malo sastojaka i u osnovi je jednostavna mješavina vrhnja, šećera i vanilije. U smjesu vrhnja, šećera i vanilije dodaje se želatina, smjesa se stvrdne i tako daje kremastu teksturu panna cotte. Konačni proizvod bit će bogata i svilenkasta glatka panna cotta, koja se može poslužiti i u čaši.
Pred vama je najbolji klasični recept za panna cottu koji znam! Unatoč gustoj strukturi koju daje slatko vrhnje, panna cotta bit će savršena i lagana te neće biti preslatka, pa u njoj bez problema možemo uživati nakon obilnog obroka. Ako želite pripremiti još lakšu panna cottu, dio slatkog vrhnja za tučenje možete zamijeniti mlijekom.
Uz osnovne sastojke za pripremu upotrijebili smo i želatinu. Ali nemojte dopustiti da vas to odvrati od same pripreme. Ako mislite ili su vas prestrašili da je za rad sa želatinom izazovan i zahtijeva mnogo znanja, to nije istina.
Pri kupnji BAM proizvoda možete upotrijebiti kod RECEPT koji vam donosi 10 % popusta.
Samo zato što vam je nešto možda nepoznato, to ne znači da je i komplicirano – i zapravo nije. Zapamtite samo nekoliko pravila: prije upotrebe želatina mora biti dobro natopljena hladnom vodom. Prije nego što je otopite, provjerite je li stvarno dobro omekšala. Topite je onoliko dugo dok ne dobijete glatku smjesu, bez grudica.
Panna cottu hladite još barem 4 sata i uspjeh je zajamčen.
Panna cotta je slastica kojoj možete dodati različite okuse. Pripremili smo nekoliko ideja: