BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

FIT proizvodi

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Savjeti za savršene pite

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 4 minute
savjeti za savrsene pite

Ovaj članak će istražiti umijeće pravljenja savršene pite. Naučit ćete neke ključne trikove za postizanje mrvičastog tijesta, nevjerojatno sočnih nadjeva i savršeno pečene pite koja nije samo lijepa na izgled nego je i ukusna. Osim toga, pogledat ćemo različite vrste pita diljem svijeta i kako ih možete napraviti kod kuće – od klasične američke pite do pite od bundeve u duhu jeseni. A kada je u pitanju pečenje pite, ne zaboravite BAM Mješavina začina Savijače i pite koja će vaše pite podići na novu razinu!

Pite su prisutne u gotovo svim kuhinjama svijeta, a svaka ih kultura prilagođava svojim specifičnim sastojcima i okusima. Dok je prva asocijacija na pitu klasična američka pita od jabuka, pite su puno starije jelo.


Stari Egipćani i Grci bili su upoznati s oblicima jela nalik pitama, gdje je nadjev bio umotan u tijesto kako bi se lakše spremala ili transportirala hrana meso i povrće. No, danas se pite rade diljem svijeta, od slatkih do slanih, a mogu se pronaći u beskrajnim varijantama.


Kako dobiti savršeno tijesto za pitu?


Savršeno tijesto osnova je svake dobre pite. Ako se tijesto ne ispeče ravnomjerno ili nije dovoljno mrvičasto, može uništiti cijelo jelo. Evo nekoliko savjeta kako postići onu savršenu hrskavost koja se topi u ustima: Koristi hladni maslac ili margarin - ključ za mrvičasto pecivo je da maslac bude što hladniji.


Kada se topi tijekom pečenja, stvara zračne džepove koji tijesto čine prhkim i mrvičastim. Ako je maslac već topao kada se priprema, tijesto će postati gumenasto.


Nemoj predugo mijesiti tijesto – kada sjediniš sastojke za tijesto, bitno je da ih mijesis tek toliko da se sjedine. Predugo miješanje će razviti gluten, što znači da će tijesto biti manje mrvljivo.


Upotrijebi kiselo vrhnje ili ocat - mnogi recepti uključuju malu količinu octa ili kiselog vrhnja u tijesto, jer kiselina sprječava razvoj glutena i tako doprinosi nastanku.


Mrvičastiji rezultat - tijesto nakon pripreme zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta. Tako će se gluten osloboditi, a tijesto će se lakše razvaljati.


Recept za savršeno mrvičasto tijesto:


Sastojci:


• 300 g brašna

• 200 g hladnog putera

• 1 kašika šećera (za slatke pite)

• 1 prstohvat soli

• 2-3 kašike ledeno hladne vode


Postupcima:


Sve sastojke pomešati, brzo umesiti, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti da odstoji.


Nadjev: slatki ili slani?

Nakon što sI savladao tijesto, vrijeme je da se posvetiš nadjevu. Ovdje tvoja kreativnost može uzeti okrilje jer pitu možeš prilagoditi svojim omiljenim okusima i sezonskim namirnicama.


Slatki nadjevi:


Pita od jabuka - možda najklasičniji desert u kojem se jabuke miješaju s cimetom, smeđim šećerom i malo limunova soka. Ako jabuke prethodno malo popirjaš, bit će još sočnija i ukusnija - idealna za ljeto kada je sezona.


Karamelna pita - karamelna pita prava je poslastica za sve ljubitelje bogatih i slatkih okusa jer spaja kremastu karamelu i prhko tijesto. Sa svojom svilenkastom teksturom i slatkoćom, savršen je izbor za posebne prilike ili uživanje u bilo kojem trenutku.


Pita od čokolade - za prave čokoholičare! Nadjev od tamne čokolade, vrhnja i žumanjka stvorit će bogatu, kremastu čokoladnu pitu koja će oduševiti sve ljubitelje slatkog.


Dodatni savjet: Za još bolji okus koristi BAM mješavinu začina Savijače i pite!


Slani nadjevi:


Pita od bundeve i kozjeg sira - slana pita koja spaja slatkoću pečene bundeve i oštar okus kozjeg sira. Odličan jesenski izbor


Pita od špinata sa feta sirom - inspirirana Grčkom! Špinat, feta sir i malo muškatnog oraščića pomiješani su u božanstveni slani nadjev umotan u mrvičastu pitu.


Pita od piletine i povrća - klasik u kojem meko meso i povrće čine hranjiv obrok.


Trikovi za ravnomjerno pečenje


Jes li ikada jeli pitu koja je lijepo zapečena izvana, ali još uvijek sirova iznutra? Evo nekoliko trikova kako do toga ne bi došlo:


Ne maži lim za pečenje - tijesto već ima dovoljno masnoće da se ne lijepi za pleh. Ako ga namažeš, tijesto može postati previše masno.


Pečenje na slijepo - za pite s vlažnim nadjevima, kao što su kremšnite ili voćne pite, preporučljivo je prvo ispeći tijesto na slijepo. To znači da tijesto u tepsiji prekriješ papirom za pečenje i obložiš utezima (npr. suhim grahom) kako bih ga prethodno ispekao i spriječao da se namoči.


Pite se obično peku na višim temperaturama (180-200°). C), ali važno je nadzirati pećnicu jer prejaka vrućina može brzo spaliti rubove, a sredina ostati nedopečena. Ako rubovi pite prebrzo potamne, možete ih pokriti aluminijskom folijom.


Pite širom svijeta


Pite nisu samo američki specijalitet. Svaka kultura ima svoju verziju ovog ukusnog jela. Evo nekih od svjetskih klasika:


Francuski tarte - tanka, elegantna torta, često punjena voćem (npr. jabukama, kruškama) ili kremama (tarte au citron).


Tijesto za tarte je još masnije i mekše od klasične britanske ovčarske pite - slane pite koja umjesto tijesta koristi sloj pirea od krumpira.


Talijanska krostata - rustikalni desert gdje je tijesto u obliku rešetke i prekriveno domaćim pekmezom ili svježim voćem.


Priprema pite spoj je znanosti i umjetnosti. Uz malo vježbe i pravilne tehnike, moći ćeš oduševiti obitelj i prijatelje domaćim pitama koje su hrskave, sočne i taman pečene.

Bilo da odabereš slatki klasik poput pite od jabuka ili probaš slanu verziju s piletinom, tvoje će pite sigurno nestati s tvojog tanjura u tren oka. Dobar tek!

Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-0,59 €
Ukupno:
5,90 €5,31 €
-0%

O avtorju

Teja K.
Vsebinski marketing
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Prijavi se na čoko e-časopis
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual