Sastojci:
- 450 ml slatkog vrhnja
- 240 ml mlijeka
- 115 g šećera
- 2 žlice želatine u prahu
- 1 žličica BAM paste od vanilije
- 240 g malina ili BAM dresing od malina
Panna cotta je tradicionalni talijanski desert poznat po svojoj kremastoj teksturi i slatkom okusu. Jelo je napravljeno od vrhnja, mlijeka, šećera i želatine, koji su spojeni u ukusnu i zadovoljavajuću poslasticu. Jedna od verzija panna cotte koja postaje sve popularnija je panna cotta od malina. Ova kombinacija okusa nije samo ukusna, već je i vizualno privlačna, što je čini savršenim desertom za posebne prigode ili jednostavno kao slastan završetak obroka.
Proces pripreme panna cotte je relativno jednostavan i ne zahtijeva puno posebne opreme. Za početak u posudi pomiješajte vrhnje, mlijeko i šećer te ih zagrijte na srednjoj temperaturi. Dok je smjesa još vruća dodajte želatinu i miješajte dok se želatina potpuno ne otopi.
Zatim se smjesa izlije u pojedinačne kalupe i ohladi u hladnjaku dok se ne stvrdnu. Ovaj proces obično traje oko četiri sata. Kada se panna cotta stvrdne, može se ukrasiti malinama koje će zbog svog pomalo trpkog okusa savršeno nadopuniti slatku i kremastu panna cottu.
Maline mogu biti svježe ili smrznute, mogu se pasirati ili ostaviti cijele, potpuno ovisi o našim preferencijama.
Ako se odlučimo za pasiranje, maline možemo umiješati u smjesu za panna cottu prije izlijevanja u kalupe.
Tako će panna cotta dobiti ružičastu boju i intenzivniji okus maline.
Panna cotta se može pripremiti i na drugi način. Pripremili smo nekoliko ideja:
Pomiješajte vrhnje, mlijeko i šećer u srednjoj posudi. Smjesu zagrijavajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje dok se šećer potpuno ne otopi. U manjoj zdjelici pomiješajte želatinu sa 60 ml hladne vode. Ostavite smjesu da odstoji oko 5 minuta ili dok želatina potpuno ne omekša.
Kada je smjesa za vrhnje vruća, dodajte omekšalu želatinu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Maknite zdjelu s vatre i umiješajte BAM pastu od vanilije. Podijelite smjesu u šest pojedinačnih zdjelica ili kalupa i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata ili dok se panna cotta ne stegne.
Kad se panna cotta stvrdne, izvadite je iz hladnjaka. Nožem lagano prijeći po rubu panna cotte kako bi je oslobodili od kalupa. Kalup prevrnuti na tanjur i lagano lupkajući odvojiti panna cottu od posude. Ako panna cotti želite dodati aromu maline, maline možete ispasirati u blenderu ili multipraktiku ili panna cottu preliti preljevom od BAM malina. U to možete dodati svježe borovnice ili drugo voće.
DODATNO: Za dodatnu slatkoću i vizualnu privlačnost, pospite panna cottu šećerom u prahu ili pospite čokoladom na vrh panna cotte.