BAM Čokolada

Dodaci za peku

Pokloni

BAM x FA12 FIT Produkti

Proizvodi na sniženju

Namazi i preljevi

Za čokoholičare

Prijedlozi pretraživanja

Kako napraviti veganski čokoladni ganache?

  • Vrijeme čitanja Vrijeme čitanja: 2 minute
kako napraviti veganski cokoladni ganache

Dekadentan i svilenkasto gladak, čokoladni ganache osnovna je slastica koju mnogi vole. Klasični recept nalaže upotrebu slatkog vrhnja i čokolade. Kao takav izvrstan je kao preljev za torte, kolače i druge slastice. No što ako slijedite vegansku prehranu ili ne podnosite laktozu? Možete li i dalje uživati u ovoj ukusnoj slastici bez mliječnih proizvoda? Odgovor je: DA! Pokazat ćemo vam kako napraviti veganski čokoladni ganache koji je jednako bogat i ukusan kao klasični čokoladni ganache.

1. Što je zapravo veganski čokoladni ganache?

Veganski čokoladni ganache biljna je verzija klasičnog recepta bez mlijeka i mliječnih proizvoda. Radi se od biljnog mlijeka i veganskog maslaca kao zamjene za vrhnje i maslac. Kako biste postigli bogatiju, baršunastu teksturu, upotrijebite svestranu tamnu čokoladu. Prirodni zaslađivači kao što su agavin ili javorov sirup mogu se upotrijebiti umjesto rafiniranog šećera kako bi veganski čokoladni ganache bio još zdraviji.

2. Kako napraviti veganski čokoladni ganache?

Za pripremu veganskog čokoladnog ganachea potrebno vam je samo nekoliko osnovnih sastojaka. 

  • 170 g BAM tamne čokolade
  • 120 ml bademovog, sojinog ili kokosovog mlijeka
  • 2 žlice veganskog maslaca
  • 1 žlica agavinog sirupa (ili drugog prirodnog zaslađivača)

Tamnu čokoladu otopite u vodenoj kupelji u zdjeli otpornoj na toplinu. U maloj posudi na srednje jakoj vatri zagrijte odabrano biljno mlijeko i veganski maslac. Zagrijavajte ih dok se maslac ne otopi, a mlijeko bude vruće, no ne smije proključati. Vruću mliječnu smjesu prelijte preko otopljene čokolade i miješajte dok ne postane glatka i sjajna. Dodajte zaslađivač po izboru. Probajte smjesu i prilagodite slatkoću svojem ukusu. Ostavite smjesu da se ohladi na sobnu temperaturu prije nego što je upotrijebite kao preljev ili nadjev za tortu, kolače ili druge slastice.

3. Savjeti i trikovi za izradu veganskog čokoladnog ganachea

Za najbolji okus i teksturu treba upotrijebiti vrlo kvalitetnu tamnu čokoladu. Na čokoladi potražite oznaku „ne sadrži mlijeko” ili „veganska”. Odaberite onaj biljni napitak koji će dopuniti okus čokolade. Bademovo mlijeko ima orašasti okus koji se dobro slaže s tamnom čokoladom, dok će kokosovo mlijeko ganacheu dati suptilan tropski okus. Zagrijte mlijeko i veganski maslac tek toliko da se maslac otopi, a mlijeko zagrije. Nemojte dopustiti da zavrije jer bi se ganache mogao odvojiti ili postati zrnat. Ako želite gušći ganache, upotrijebite manje biljnog mlijeka. Ako želite rjeđi ganache, upotrijebite više biljnog mlijeka.

4. Varijacije veganskog čokoladnog ganachea

Također postoje mnoge varijante i načini da veganski čokoladni ganache prilagodite svojim željama. Evo nekoliko ideja:

  • Za bogatiji okus upotrijebite čokoladu s većim postotkom kakaa. Tamna čokolada sa 70 % ili više krutih tvari kakaa dat će ganacheu dubok i složen okus.
  • Dodajte prstohvat morske soli kako biste uravnotežili slatkoću i istaknuli okus čokolade.
  • Možete upotrijebiti različite prirodne zaslađivače, primjerice javorov sirup, med ili kokosov šećer. Okus veganskog čokoladnog ganachea možete učiniti još zanimljivijim dodavanjem, na primjer, ekstrakta vanilije, espresso praha ili narančine kore.
Mojacokolada.hr - BAM Become A Master | Mojačokolada.hr BAM proizvodi namijenjeni su svima koji vole stvarati uz visokokvalitetne sastojke i sofisticirane okuse za kućnim kuhinjskim pultom.

Naruči sastojce uz 10% popusta:

Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Popust na proizvode korištene u receptu - 10%:
-1,58 €
Skupaj:
14,22 €
Postani slastičarski majstor

Postani slastičarski majstor

Prijavi se na čoko e-časopis

Prijavi se na čoko e-časopis

Unesi svoju e-mail adresu, a mi ćemo ti besplatno poslati čoko e-časopis.
Vijesti
Recepti
Aktual
Vijesti
Recepti
Aktual