Naruči sastojce uz 10% popusta:
Vrhunski BAM proizvodi za pečenje.

Dekadentan i svilenkasto gladak, čokoladni ganache osnovna je slastica koju mnogi vole. Klasični recept nalaže upotrebu slatkog vrhnja i čokolade. Kao takav izvrstan je kao preljev za torte, kolače i druge slastice. No što ako slijedite vegansku prehranu ili ne podnosite laktozu? Možete li i dalje uživati u ovoj ukusnoj slastici bez mliječnih proizvoda? Odgovor je: DA! Pokazat ćemo vam kako napraviti veganski čokoladni ganache koji je jednako bogat i ukusan kao klasični čokoladni ganache.
Veganski čokoladni ganache biljna je verzija klasičnog recepta bez mlijeka i mliječnih proizvoda. Radi se od biljnog mlijeka i veganskog maslaca kao zamjene za vrhnje i maslac. Kako biste postigli bogatiju, baršunastu teksturu, upotrijebite svestranu tamnu čokoladu. Prirodni zaslađivači kao što su agavin ili javorov sirup mogu se upotrijebiti umjesto rafiniranog šećera kako bi veganski čokoladni ganache bio još zdraviji.
Za pripremu veganskog čokoladnog ganachea potrebno vam je samo nekoliko osnovnih sastojaka.
Tamnu čokoladu otopite u vodenoj kupelji u zdjeli otpornoj na toplinu. U maloj posudi na srednje jakoj vatri zagrijte odabrano biljno mlijeko i veganski maslac. Zagrijavajte ih dok se maslac ne otopi, a mlijeko bude vruće, no ne smije proključati. Vruću mliječnu smjesu prelijte preko otopljene čokolade i miješajte dok ne postane glatka i sjajna. Dodajte zaslađivač po izboru. Probajte smjesu i prilagodite slatkoću svojem ukusu. Ostavite smjesu da se ohladi na sobnu temperaturu prije nego što je upotrijebite kao preljev ili nadjev za tortu, kolače ili druge slastice.
Za najbolji okus i teksturu treba upotrijebiti vrlo kvalitetnu tamnu čokoladu. Na čokoladi potražite oznaku „ne sadrži mlijeko” ili „veganska”. Odaberite onaj biljni napitak koji će dopuniti okus čokolade. Bademovo mlijeko ima orašasti okus koji se dobro slaže s tamnom čokoladom, dok će kokosovo mlijeko ganacheu dati suptilan tropski okus. Zagrijte mlijeko i veganski maslac tek toliko da se maslac otopi, a mlijeko zagrije. Nemojte dopustiti da zavrije jer bi se ganache mogao odvojiti ili postati zrnat. Ako želite gušći ganache, upotrijebite manje biljnog mlijeka. Ako želite rjeđi ganache, upotrijebite više biljnog mlijeka.
Također postoje mnoge varijante i načini da veganski čokoladni ganache prilagodite svojim željama. Evo nekoliko ideja: